Adunarea Generală AGRU la Baia Mare

COMUNICAT

În perioada 9 – 12 mai 2013 a avut loc la Baia Mare, în Eparhia greco-catolică de Maramureş, Adunarea generală a Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Greco-Catolici (AGRU). Tema Adunării generale din acest an a fost “Credinţa în acţiune – rolul AGRU în parohii”. Ca şi motto a fost ales un verset din Epistola Sf. Ap. Pavel către Efeseni : ”Fideli adevărului în iubire, să creştem în toate pentru El, care este capul, Cristos”. Întâlnirea delegaţilor AGRU veniţi din cele cinci Eparhii greco-catolice şi din Vicariatul de Bucureşti a fost organizată de Consiliul Director naţional împreună cu AGRU eparhial Maramureş, lucrările desfăşurându-se la Mănăstirea “Sfânta Maria” a Surorilor Baziliene.

Programul a debutat în dimineaţa zilei istorice de 10 mai cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti prezidate de PS Vasile Bizău, Episcopul eparhial de Maramureş, concelebrând Nunţiul Apostolic în Romania şi Republica Moldova, ÎPS Arhiepiscop Francisco Javier Lozano, precum şi Asistenţii spirituali ai AGRU prezenţi.

Lucrările Adunării Generale au început cu salutul preşedintelui AGRU naţional, dr. Alin Tat, după care a urmat o meditaţie despre tema şi motto-ul întâlnirii propusă de asistentul spiritual naţional, pr. dr. Coriolan C. Mureşan.

La masa rotundă cu tema “Rolul AGRU în parohii”, au intervenit, pe lângă preşedintele şi asistentul spiritual naţional AGRU, d-ra prof. Oana Tuduce, preşedinta ACRO, şi domnul Călin Diaconu, preşedintele AGRU Bucureşti.

Adunarea Generală l-a ales în unanimitate pentru al treilea mandat de preşedinte al AGRU pe d-nul dr. Alin Tat de la Cluj. Pentru funcţiile de secretar naţional şi trezorier au fost desemnate d-ra prof. Cecilia Frăţilă de la Blaj şi d-na Oana Ciobăncan de la Arad.

În după-amiaza zilei de 10 mai au fost vizitate următoarele obiective: Episcopia Greco-Catolică, Muzeul de Artă, Muzeul de Mineralogie şi Muzeul de Etnografie, precum şi biserica “Sf. Anton de Padova”.

În seara zilei de 10 mai au fost reluate discuțiile legate de strategia AGRU, s-a anunţat participarea AGRU la Cursul ACRO sector adulţi de la Şişeşti din 21-23 iunie precum şi la Campusul unitar ACRO din luna august şi s-a stabilit următorul Consiliu Director naţional la Carei în zilele de 27-28 septembrie 2013, următoarea Adunare generală ordinară urmând sa se desfăşoare în primăvara lui 2014. Participanții au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, care le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învățătură şi câteva sfaturi practice privind rolul şi viaţa AGRU astăzi în parohii.

Ziua de 11 mai a fost dedicată participării delegaţilor AGRU la Pelerinajului naţional anual de la Cimitirul săracilor din Sighetul Marmației, la sfârșitul căruia s-a vizitat Memorialul victimelor comunismului.

Duminică, 12 mai, delegații AGRU au participat la Liturghia de deschidere a lucrărilor Conferinței Episcopale. Acest moment a marcat și încheierea oficială a Adunării generale ordinare AGRU din acest an.

Departamentul mass-media al AGRU

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *