Ședința comună a Consiliului Parohial, AGRU şi ASTRU Cugir

Duminică, 13 ianuarie 2013 a avut loc întâlnirea în ședință comună a Consiliului Parohial, AGRU și ASTRU din cadrul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cugir. Întâlnirea a avut loc la demisolul bisericii noi, aflate încă în construcție. Ea a s-a transformat deja într-o mică tradiție.

Această întâlnire a avut scopul stabilirii planului pastoral de activități pentru anul 2013, la aceasta fiind prezenți membrii ai ASTRU, AGRU, dar și ai Consiliului parohial din Cugir, ordinea de zi fiind structurată pe șase puncte principale, cuprinzând bilanțul activităților comune celor două asociații a anului 2012, perspective și propuneri pentru anul care tocmai a început, părintele Viorel a exprimat câteva gânduri pastorale și îndemnuri la o colaborare cât mai bună a ASTRU și AGRU în toate activitățile din cadrul parohiei și întocmirea și definitivarea planului pastoral de activități pentru anul 2013.

Ședința a debutat cu rugăciunea Împărate Ceresc rostită de către toţi membrii prezenţi, împreună cu părintele paroh Viorel Codrea.

În continuare a fost prezentat proiectul ordinii de zi a întâlnirii cu toate subiectele care urmau a fi discutate. Ședința s-a derulat conform ordinii de zi anunțate (proiectul ordinii de zi a fost votat în unanimitate).

Introducerea părintelui paroh Viorel Codrea a fost o succintă retrospectivă pentru 2012 cu punctarea câtorva momente mai importante. S-a prezentat pe scurt planul pastoral al activităților comune ale Parohiei, ale AGRU și ale ASTRU Cugir, care au avut loc în anul 2012.

Următorul punct pe ordinea de zi a fost prezentarea câtorva idei din partea părintelui paroh Viorel pentru planul pastoral parohial 2013 în cadrul căreia s-a amintit faptul că acest an este anul credinței, anul în care va avea loc și Ziua Mondială a Tineretului și îndemnul de a participa la pelerinajul național de la Sighetu Marmației din luna mai.

Părintele Viorel ne-a transmis și câteva gânduri pastorale, îndemnându-i pe toți membrii la colaborare frățească între cele două asociații și consiliul parohial, de a continua activitățile devenite deja tradiționale în cadrul Parohiei Cugir, precum și de a continua și a extinde activitățile spirituale. A recomandat și consultarea reciprocă în chestiuni comune și eventual luarea de decizii comune.

La punctul imediat următor s-a discutat despre organizarea calendarului activităţilor planificate pentru anul 2013, urmată de propuneri de noi activităţi ce urmează a fi completate.

Calendarul parohial al activităților pastorale pentru anul în care am pășit de curând cuprinde toate activitățile obișnuite cum sunt: ieșirea la râu de Bobotează, Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitate, zilele de Misiuni Populare pentru Postul Paștelui și cel al Crăciunului, Întâlnirea Protopopială și Diecezană a Tinerilor și copiilor, Pelerinajul Național al BRU la Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmației, Campionatul național de fotbal de la Sinaia, Pelerinajul Eparhial la Maria Radna, Ziua Eroilor din cele două războaie mondiale, Ieșirea la Crucea Viilor pentru binecuvântarea viilor și culturilor, Hramul parohiei “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Tabăra de vară, Ziua Mondială a Tinerilor, Pelerinajul tinerilor de la Șimleu Silvaniei la Sighetul Marmației, Pelerinajul Eparhial de la Scăiuș, Zilele Acțiunii Catolice, Pelerinajul Diecezan de la Bocsig, concertul de colinde, Ziua Eroilor Revoluției și colindatul la părintele Viorel.

La secțiunea propuneri și perspective pentru anul 2013, doamna Ana Munteanu (membră AGRU Cugir) a propus să se facă un pelerinaj la Blaj în Anul Credinței, deoarece acesta este centrul istoric și de credință, mai ales pentru credincioșii uniți. O altă propunere a fost din partea Iuliei Albu (președinte ASTRU Cugir) a propus să se facă întâlniri lunare, în cadrul cărora să se prezinte, pe rând, viața episcopilor noștri martiri! Toți cei prezenți au căzut de comun acord ca acestea să aibă loc în prima duminică din fiecare lună. Pr. Viorel propune ca în acest an să facem mai multe schimburi de experiență cu alte parohii, inclusiv cu o parohie din Brescia, Italia, al cărui paroh este unul dintre preoții dragi nouă, Don Diego, și să mai participăm la cursuri de formare organizate de asociația Tineret în Acțiune.

S-a stabilit calendarul aproximativ al exerciţiilor de reculegere spirituală ce vor avea loc de trei ori în anul 2013, după cum urmează:

  • trei zile în postul PaÅŸtelui (21-23 aprilie)
  • o zi în cadrul Zilelor AcÅ£iunii Catolice
  • trei zile în postul Crăciunului (13-15 decembrie)

La fel ca anul trecut, în cadrul celor trei zile de exerciții spirituale, asociaţiile ASTRU Cugir şi AGRU Cugir vor avea program separat în primele două zile, iar în ultima zi programul va fi comun.

A urmat apoi supunerea la vot a planului pastoral pentru anul 2013, care are aceeași structură ca în anul 2012, plus noile activități propuse. Planul pastoral a fost votat în unanimitate.

La punctul pentru diverse, domnul George Sângeorzan (membru al Consiliului Parohial Cugir) a ridicat problema necesității restaurării și amenajării monumentului grănicerilor de la Podul Cindeni, ajungându-se la concluzia că în acest sens se va trimite o adresă scrisă Composesoratului Grăniceresc Cugir și Primăriei Cugir.

Astfel de întâlniri sunt benefice pentru întreaga parohie, deoarece putem identifica mai ușor nevoile acesteia, putem împărtăși idei care pot fi puse în practică, se creează o bună colaborare a acestor două asociații surori din cadrul parohiei – mamă.

Părintele Viorel accentuează încă o dată importanța și chiar necesitatea colaborării dintre cele două asociații laice ale parohiei noastre, AGRU Cugir și ASTRU Cugir, precum și cu Consiliul Parohial al Parohiei Cugir, pentru o dezvoltare armonioasă și rodnică, spre binele sufletesc al tuturor creștinilor cugireni. Părintele Viorel readuce încă odată în memoria celor prezenți fructuoasa și prodigioasa activitate a AGRU Cugir dinainte de anul 1948, exprimându-și dorința de responsabiliza și motiva și mai mult pe toți membrii celor două asociații. Ne aduce aminte și de o fotografie de grup a Corului AGRU de la Cugir, care a fost făcută în anul 1944 și în care se regăsesc peste 50 de persoane.

Ședința s-a încheiat cu o rugăciune de final și cu o fotografie de grup pentru a marca acest eveniment. După ședință, a urmat, pentru prima dată, prânzul comun al părintelui paroh Viorel Codrea, cu întreaga familie, și împreună cu astriștii prezenți la ședință.

Sperăm că noul an o să ne aducă tuturor putere de muncă şi îndeplinirea obiectivelor propuse, toate activităţile noastre fiind dedicate Domnului, Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Cristos. Punându-ne toată speranța noastră în Bunul Dumnezeu, mulțumindu-I pentru toate darurile, să ne rugăm să ne însoțească în toate activitățile propuse pentru acest nou an, numit Anul Credinței, an în care dorim cu tărie să ne întărim în credință.

Lăudat să fie Isus și Maria!

Iulia Albu – Președinte ASTRU Cugir
Ioana Codrea – Președinte AGRU Cugir
Psiholog George Sângeorzan – Curator Parohia Cugir
Pr. Dr. Viorel-Gheorghe Codrea – Paroh Parohia Cugir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *