Întâlnirea AGRU în parohia Mocira

Întâlnirea lunară a AGRU-Fililala Baia Mare III a avut loc astăzi în deplasare,la biserica parohială din Mocira.
Credincioşii din Mocira obligaţi să-şi construiască o nouă biserică au ales ca patroni : Preasfânta Inimă a lui Isus şi Inima Neprihănită a Mariei.
Preotul paroh Mircea Cânţa şi credincioşii din parohie i-au aşteptat pe oaspeţii din Baia Mare la biserică.
Din Baia Mare preşedintele filialei Baia Mare III a fost însoţit de 8 agrişti precum şi de preşedintele şi secretara noului comitet diecezan.
Părintele paroh i-a prezentat pe oaspeţi, aproape toţi fiind de fapt cunoscuţi de gazde.
Întâlnirea s-a deschis prin mărturisirea Crezului, fiind în Anul Credinţei, după care preşedintele comitetului diecezan a prezentat mesajul de mulţumire al părintelui paroh din Şişeşti, Gabriel Horţ, pentru contribuţia adusă în primul rând prin rugăciune pentru încheierea prin sentinţă irevocabilă a procesului de redobândire a propriei bisericii, sentinţă pronunţată, embelematic, în sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului.
Apoi au fost prezentate cele 7 volume ale biografiilor Episcopilor noştrii martiri, pentru a căror beatificare ne rugăm, cu accent pe biografia Episcopului dr.Alexandru Rusu, primul episcop al Diecezei noastre, născut în 22 noiembrie 1884. Au fost spuse câteva cuvinte şi despre volumul „Isus din Nazaret”, o reuşită incontestabilă a Editurii Galaxia Gutenberg. Astfel s-a făcut trecerea către organizaţia AGRU, organizaţie care a existat în Mocira, până trecerea în ilegaliate a Bisericii Greco-Catolice şi a tuturor asociaţiilor sale. Au fost prezentate notaţiile din rapoartele anuale privind activitatea AGRU redactate de canonicul Ludovic Vida, atât cele referitoare la comportamentul particular al membrilor AGRU precum şi comportamentul comunitar. Au fost prezentate notaţiile referitoare la activitatea AGRU din parohia Mocira între anii 1935-1941, acestea fiind rapoartele de care dispunem. Nu este lipsită de interes precizarea că în acei ani întreg satul era de confesiune greco-catolică.
Făcându-se purtătorul de cuvânt al credincioşilor săi, părintele paroh a cerut clarificarea unor aspecte privind obiectivele AGRU, cine poate obţine caliatatea de membru şi dacă nu se ajunge la o suprapunere peste comitetul curatorial ori a Reuniunii Mariane. Cu ajutoru ldoamnei secretar Janeta Ciocan aspectele cu semne de întrebare au fost clarificate.
Am reţinut ideeia de dezvolatare a unei biblioteci parohiale pentru dotarea şi funcţionarea căreia AGRU poate avea un rol determinant. De asemenea va trebui să vedem cum se pot stabili contacte cu asociaţii ale laicilor din Acţiunea Catolică din alte ţări, prilej de a învăţa mai multe despre felulu în care poate fi promovată şi făcută vizibilă Biserica în societatea contemporană.
Următoarea întâlnire va avea loc la Şişeşti de ziua Naţională a României şi la 90 de ani de la înmormântarea în biserica din Şişeşti a celui care a fost „Leul de la Şişeşti” preot dr. Vasile Lucaciu.

Marian Boian

20121126-001819.jpg

20121126-001830.jpg

20121126-001839.jpg