Comunicat : Adunarea generală AGRU din Eparhia de Maramureş

Luni, 19 noiembrie 2012, la biserica Sfântul Anton de Padova din Baia Mare s-au întrunit reprezentanţii filialelor parohiale ale Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi Greco-Catolici din Eparhia de Maramureş.

Adunarea a fost convocată de preşedintele comitetului în funcţiune, domnul profesor Lucian Miclăuş şi a avut pe ordinea de zi două puncte:

– prezentarea raportului de activitate a comitetului eparhial desfăşurată în perioada 21.10.2008-18.11.2012.
– alegerea unui nou comitet, mandatul celui vechi fiind expirat.

Au participat la adunare vicarul general Vasile Tofană SJ, preot dr.Angel Zareczki vicar cu laicii şi asistent spiritual eparhial al AGRU, protopopul de Chioar preot Vasile Butean, preotul Gabriel Horţ de la Şişeşti şi preotul Simion Mesaroş, parohul gazdă şi asistent spiritual al AGRU-Filiala Baia Mare III, precum şi reprezentanţii filialelor de la bisericile: Buna Vestire din Baia Mare, Seini, Şişeşti, Şomcuta Mare, Baia Mare III şi delegaţi ai parohiilor Sfânta Maria din Baia Mare şi Lăpuşel.

Adunarea a început cu un moment de rugăciune, după care preşedintele Lucian Miclăuş a prezentat raportul de activitate. După prezentarea raportului, reprezentanţii celorlalte filiale au luat cuvântul apreciind activitatea desfăşurată de AGRU eparhiei de Maramureş, aducând în acelaşi timp completări ce au evidenţiat activităţile filialelor. Discuţiile s-au axat şi în jurul obiectivelor ce ar trebui urmărite în perioada ce urmează. A fost evidenţiată în mod special nevoia de a face cunoscut adevărul despre istoria Bisericii Greco-Catolice şi aportul acesteia la momentele cruciale din istoria ţării noastre. De asemenea s-a concluzionat că e imperios necesar ca filialele să se organizeze pe baza legilor în vigoare privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor nonprofit şi a filialelor acestora.

Statutul AGRU neavând precizări explicite privind structura eparhială, adunarea a descărcat de sarcină vechiul comitet şi a decis alegerea unui comitet a cărui principală îndatorire să fie:

– coordonarea ÅŸi asigurarea unei comunicări eficiente între filiale
– extinderea acestora,
– elaborarea unui regulament clar de funcÅ£ionarea a structurilor eparhiale.

Având în vedere că dl. profesor Lucian Miclăuş, după două mandate la conducerea comitetului eparhial, a considerat că nu mai poate accepta o nouă canditatură s-a trecut la propuneri noi în ce priveşte toate funcţiile structurii de conducere. Ca urmare a propunerilor făcute a fost ales un comitet după cum urmează:

– preÅŸedinte, Boian Marian
– secretar, Janeta Ciocan
– membrii: Rodica Dod – preÅŸedinta filialei Åžomcuta Mare; Rusu Gheorghe – preÅŸedintele filialei ÅžiÅŸeÅŸti; TarÅ£a Viorel – preÅŸedinte filiala Seini.

O primă acţiune iniţiată de noul comitet este întâlnirea cu credincioşii din parohia Mocira, duminică 25 noiembrie ora 15. Scopul întâlnirii va fi prezentarea colecţiei „Episcopi” a editurii Galaxia Gutenberg. Prezentarea vieţii şi activităţii episcopilor greco-catolici are ca scop oferirea unor modele de credinţă şi viaţă dedicată, mai ales că ne aflăm în Anul Credinţei. De asemenea se va face referire şi la activitatea prodigioasă a AGRU din Mocira, pe timpul P.S.S. Alexandru Rusu, aşa cum o dovedesc documentele în posesia cărora am intrat de curând, având speranţa realizării unei filiale AGRU la fel de activă ăn anii ce vor veni.

Marian Boian – preşedinte
Janeta Ciocan – secretar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *