Recviem pentru episcopii martiri la Beclean

În seara zilei de 28 octombrie a.c., în biserica Parohiei Greco-Catolice ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Beclean, s-a desfăşurat manifestarea ,,Recviem pentru episcopii martiri”, prilejuită de împlinirea a 64 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948.

Programul manifestării a fost următorul: parastas pentru sufletele episcopilor martiri, expunerea ,,Sfinţii-balsam pentru suflete” (pr. protopop Felician Neagoş), o evocare a celor şapte episcopi arestaţi atunci, ,,Martiriul-drum spre sfinţenie”, seara încheindu-se cu o Adoraţie Euharistică.

Viaţa şi activitatea celor şapte episcopi: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frenţiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Iuliu Hossu, Tit Liviu Chinezu (protopop de Bucureşti în momentul arestării, consacrat ca episcop la Căldăruşani, de către episcopul Valeriu Traian Frenţiu), destinul lor tragic ( Vasile Aftenie moare la 10 mai 1950, în urma bătăilor primite la Ministerul de Interne, Valeriu Traian Frenţiu la 11 iulie 1952 în închisoarea din Sighet, Ioan Suciu, în 27 iulie 1953, tot la Sighet, Tit Liviu Chinezu, în 15 ianuarie 1955, tot în închisoarea din Sighet, iar Alexandru Rusu moare în 9 mai 1963 în penitenciarul din Gherla), au fost evocate printr-o prezentare power point, intercalată cu sugestive şi emoţionante citate despre ultimele zile din viaţa episcopilor, cu îndemnurile acestora adresate credincioşilor uniţi, în fatidicul an 1948, când biserica lor a fost suprimată în mod barbar. Alături de membri AGRU s-au implicat în această manifestare şi tineri din ASTRU: Anca Rus, Daria Vlădău, Mădălina Simijdean, Timea Gherghely, componenţi şi ai Grupurilor Mariane de Evanghelizare.

Evocarea episcopilor martiri a încheiat şi săptămâna dedicată Zilelor ,,Acţiunii Catolice” (21-28 octombrie 2012), având ca temă ,,Laici coresponsabili în misiunea Bisericii”.

Ion Radu Zăgreanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *