Reuniunea Consiliului Director al AGRU național la București

În perioada 28-29 septembrie s-a reunit la București pentru prima dată Consiliul Director al AGRU (Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco-Catolici) național, însoțiți de reprezentanți AGRU din toate eparhiile și din Vicariatul de București. Tema întâlnirii a fost Comunicarea modernă și apostolatul laicilor, iar motto-ul: „Toți fiii Bisericii să se străduiască în unitate de gând și intenție pentru ca mijloacele de comunicare socială să fie utilizate fără întârziere și cu cea mai mare eficiență în multiplele opere de apostolat.” (Inter Mirifica, 13)

Vineri, 28 septembrie, în sala „Vasile Aftenie” a Parohiei greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului” a avut loc o sesiune de comunicări. După salutul PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Alba-Iulia È™i FăgăraÈ™ È™i Vicar de BucureÈ™ti, participanÈ›ilor li s-a urat bun venit din partea dl. prof. Călin Diaconu, preÈ™edinte AGRU BucureÈ™ti. A urmat meditaÈ›ia despre temă È™i motto, propusă de Pr. dr. Coriolan MureÈ™an, Asistent spiritual naÈ›ional AGRU. ConferinÈ›a despre Magisteriul Bisericii Catolice pe tema comunicaÈ›iilor sociale a fost prezentată de Pr. dr. Michel Kubler, conducătorul Centrului asumpÈ›ionist „Sf. Petru È™i Andrei”. Pr. Francisc DoboÈ™, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de BucureÈ™ti, a expus tema Mijloacele moderne de comunicare socială utilizate în apostolat. La finalul fiecărei conferinÈ›e a existat o sesiune de întrebări È™i răspunsuri, în care s-au abordat aspecte punctuale legate de subiectele prezentate.  Alături de reprezentanÈ›ii AGRU din fiecare eparhie au fost prezenÈ›i membri ai AGRU BucureÈ™ti, precum È™i credincioÈ™i implicaÈ›i în viaÈ›a Bisericii.

A doua parte a zilei de vineri a fost dedicată discuÈ›iilor în grupuri mici, pentru aprofundarea temei Mijloacele de comunicare pentru AGRU, astăzi.  S-a făcut o analiză a situaÈ›iei actuale a mijloacelor de comunicare AGRU, discutându-se realitățile de la nivel parohial, eparhial È™i naÈ›ional. Propunerile au fost: o mai mare prezență AGRU în revistele greco-catolice din È›ară, o dezvoltare mai mare a site-ului www.agru.ro È™i a prezenÈ›ei pe Facebook, precum È™i dezvoltarea grupurilor de discuÈ›ie existente È™i încurajarea buletinelor parohiale AGRU.

Sâmbătă, 29 septembrie, lucrările s-au desfășurat  la Mânăstirea „Sfânta Familie” a Comunității „Sf. Ioan” din BucureÈ™ti, definitivând calendarul pentru Anul CredinÈ›ei, An ce va fi inaugurat în întreaga Biserică Catolică la data de 11 octombrie 2012. AGRU È™i-a fixat ca obiectiv o serie de activități lunare (prezentarea unor figuri de martiri È™i mărturisitori ai Bisericii noastre, un program de formare denumit „ABC-ul CredinÈ›ei”, participarea la AdoraÈ›ie Euharistică lunară) care să reflecte Notele pastorale indicate în acest scop de  Sfântul Scaun. S-a luat în discuÈ›ie participarea AGRU la Zilele AcÈ›iunii Catolice 2012 (21-28 octombrie), propunându-se zile tematice dedicate: Fericitului Ioan Paul al II-lea (22 octombrie); Conciliului Vatican II; prezentării AGRU în parohiile unde nu a fost reînfiinÈ›at; activităților caritative; mărturiilor de credință ale celor care au suferit în regimul comunist, cu sugestia ca seara de 28-29 octombrie să fie o veghe de rugăciune în comuniune cu Episcopii martiri È™i mărturisitori ai credinÈ›ei.

S-a conferit titlul de membru de onoare AGRU Baia Mare, Filiala „Sfântul Anton de Padova”, către: lect. univ. dr. Alin Tat, președinte AGRU național, prof. Călin Diaconu, președinte AGRU București, Pr. dr. Coriolan Mureșan, Asistent spiritual AGRU național.

După-amiază, invitaÈ›ii au mers în pelerinaj la Cimitirul Bellu-catolic, reculegându-se la mormintele Episcopilor È™i preoÈ›ilor martiri È™i mărturisitori ai credinÈ›ei, unde au meditat asupra momentelor semnificative din viaÈ›a acestora.  De asemenea, au avut ocazia să cunoască viaÈ›a parohiilor greco-catolice bucureÈ™tene, printr-o vizită la capela „Fericita Tereza de Calcutta” a parohiei „BucureÈ™tii Noi” È™i prin participarea la un moment de adoraÈ›ie euharistică, animat de surorile din comunitatea Sfântul Ioan, în capela „Schimbarea la Față” din strada Bogdan Vodă.

Întâlnirea s-a încheiat duminică, 30 septembrie, la biserica vicarială „Sfântul Vasile cel Mare”, cu Sfânta Liturghie Arhierească prezidată de PS Mihai Frățilă, care a subliniat în cuvântul de rămas-bun importanța voluntariatului și a generozității pentru edificarea comunității, atât pentru Biserică în general, cât și pentru AGRU în particular.

Următoarea întâlnire la nivel național va avea loc între 10-12 mai 2013 la Baia Mare, cu ocazia Adunării generale, la care se va alege noul Consiliu Director Național și se va participa la pelerinajul național de la Sighet al întregii Biserici Catolice din România (11 mai).

Din partea AGRU București – Călin Diaconu, președinte
Alexis Dimcev, secretar

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *