Protest al AGRU faţă de iniţiativa resfinţirii Catedralei din Baia Mare

imagine

Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici – AGRU, în numele membrilor săi, îşi exprimă protestul ferm si indignarea faţă de iniţiativa parohiei ortodoxe române Baia Mare I de a marca, duminică 21 august 2011, aniversarea a “100 de ani de existenţă” a bisericii parohiale “Adormirea Maicii Domnului” prin resfinţirea lăcaşului de cult de către un sobor de înalţi Ierarhi ortodocşi.

Lăcaşul de cult în cauză este de fapt vechea Catedrală greco-catolică “Adormirea Maicii Domnului ” (construită în anul 1911 de canonicul greco-catolic Alexandru Breban şi devenită Catedrală episcopală prin bula Sollemni conventioni a Papei Pius al XI-lea) şi nu este de drept proprietatea cultului ortodox, Eparhia greco-catolică a Maramureşului fiind singura căreia nu i s-a retrocedat nici astăzi Catedrala. Iniţiativa este nu doar regretabilă dar de-a dreptul provocatoare punând de fapt sub semnul întrebării orice dialog real (dintre BOR şi BRU) referitor la retrocedarea lăcaşurilor de cult confiscate de regimul comunist în 1948 Bisericii Greco-Catolice.

Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici – AGRU face un apel către toţi românii de bună credinţă pentru a se desolidariza şi condamna public acest gest ce încearcă să şteargă memoria şi să fure identitatea unui lăcaş istoric, simbol al Maramureşului. În acelaşi timp AGRU se solidarizează cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Maramureş, proprietarul de drept al Catedralei.

Cluj Napoca,
17 august 2011

conf. univ. dr. Alin Tat
preÅŸedinte AGRU

prof. Cecilia Frăţilă
secretar AGRU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *