Zilele Acțiunii Catolice, la Tg. Mureș

„Spiritualitatea carmelitană și Sfînta Tereza de Avila: O învățătură despre rugăciune”, aceasta a fost tema a trei conferințe ținute la trei din parohiile greco-catolice din Târgu-Mureș în zilele de 22 și 23 octombrie cu ocazia zilelor Acțiunii Catolice. Conferințele au fost ținute de către pr. Luca Bulgarini de la Mănăstirea Carmelitanilor Desculți din Snagov, însoțit de Sr. Marie Pepa, din Ordinul Carmelitanelor Desculțe din București.

În 2015 se vor aniversa 500 de ani de la nașterea sfintei Tereza de Avila, reformatoarea ordinului carmelitan și întemeietoarea Ordinului Carmelitanilor Desculți. Conferințele ținute în Târgu-Mureș fac parte din ciclul de conferințe pe care călugării și călugărițele carmelitane le organizează în vederea cunoașterii de către credincioși a învățăturii și a scrierilor sfintei Tereza de Avila, ridicată la cinstea altarelor și declarată ”doctor al Bisericii” de către Biserica Catolică.

După scurte intervenții ale preoților parohi a celor trei parohii (pr. Ioan Fărcaș, pr. protopop Dan Fodor și pr. Flavius Miheț), pr. Luca Bulgarini a prezentat, un istoric al Ordinului Carmelitan, începând de la întemeierea acestuia pe Muntele Carmel, în Țara Sfântă, până la întemeierea de mănăstiri carmelitane în toată Europa, inclusiv în România, în județul Mureș aflându-se două mănăstiri carmelitane : la Sângeorgiu de Mureș și la Stânceni. A continuat cu prezentarea vieții sfintei Tereza de Avila și cu învățătura ei legată de rugăciune, cu un accent special pe prezentarea cărții sale intitulată Cartea vieții, cu prezentarea etapelor evoluției spiritualității mistice tereziene : rugăciunea în trăire intimă de prietenie cu Cristosul viu, mesajele verbale pe care le primește de la Cristos, apoi prezența lui Cristos suferind dar înviat, lângă ea și extazele sale.

La sfârșitul fiecărei conferințe, Sr. Marie Pepa i-a inițiat pe cei prezenți în rugăciunea tereziană, în învățarea rugăciunii în tăcere, pentru a-L putea lăsa pe Cristos să ne vorbească, în intimitatea sufletului nostru.

Secretariatul Protopopiatului Tg. MureÈ™

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *