Zilele Acţiunii Catolice 2010 la Orăştie

Parohia “Ilie Tezviteanul”, Orăştie

Asistent Spiritual ASTRU, AGRU, Reuniunea Mariană: Pr. Silviu Lucian Bindea;

Duminică, 17 octombrie: Prima zi de activitate ZAC 2010 s-a desfășurat sub auspiciul celor două Sfinte Liturghii de dimineaţa şi de seara, celebrate de părintele Silviu Lucian Bindea. Ce poate fi mai înălțător de cât o rugăciune comună sau o predică plină de învățăminte?

Seara, buchetul spiritual oferit de comunitatea noastră, tinerilor căsătoriții care a constat într-un altfel de flori alese, florile rugăciunii comune pentru tânăra pereche și apoi, cum scriam mai sus, înălțătoarea Sfântă Liturghie, urmată de o prezentare a Sfântului Filip Neri. Filmul artistic ”State buoni se potete” care prezintă o parte din viața Sfântului Filip Neri, a încheiat prima zi dedicată: ”Zilelor Acțiunii Catolice”.

Marţi 19 octombrie 2010 (AGRU): După Sfânta Liturghie celebrată de părintele Silviu Lucian Bindea, Sfântul Anton de Padova ne-a reamintit fiecăruia dintre noi ce este acțiunea. Adică a refăcut acea minune considerată de unii cotidiană, ajutorarea confraților aflați în nevoi. Pâinea adusă de credincioși în fiecare săptămână, ajunge pe masa celor ce au nevoie, Sfântul Anton de Padova ne învață cu adevărat ce înseamnă să fi universal, deoarece prin el Dumnezeu înfăptuiește această minune (ce hrănește milioane de oameni) în fiecare marți.

Miercuri 20 octombrie 2010: Meditația propusă de părintele Silviu Lucian Bindea în cuvântul pentru suflet de la Sfânta Liturghie, reiterează (dacă mai era nevoie) adevărul că fratele internet și vărul google nu sunt familia. Familia fiind compusă din persoane, nu din spații virtuale, familia creștină având drept exemplu Sânta Familie din Nazaret. Marea familie Biserica, Trupul Mistic al lui Cristos, trebuie să fie un exemplu pentru familia de acasă și în fiecare casă trebuie să exista credința în Dumnezeu. Bazele familiilor sunt îngăduința reciprocă, răbdarea și rugăciunea. Munca pentru cele necesare vieții și confortului ne fiind un ideal, ci un punct adiacent. Familia poate fi unită, atât marea familie cât și familia de acasă prin și în Cristos.

Joi 21 octombrie 2010: MediaÈ›ia de joi seara Å£inută de Pr. Silviu Bindea, a readus subiectul apostolatului È™i fraternității în urmarea Mântuitorului. Bunul Păstor nu numai că paÈ™te oiÈ›ele sale dar le È™i învață.  Rolul È™i locul SfinÈ›ilor Apostolii È™i viaÈ›a de apostolat cotidiană a mireanului zilelor noastre.

Vineri 22 octombrie 2010: “O Doamne, cât de minunat este lucrul mâniilor Tale!” Cu acest imbold parcă micuţii de la grupa ”Astru junior” s-au apucat de desenat. Ce a ieșit? Mintea copiilor poate născoci cele mai mari frumuseți chiar dacă sunt ascunse. Râs, chiot și voie bună au însoțit penelurile; culorile au prins viață și parcă mai strălucitoare decât culoarea, erau ochii micuților pictori.

Participarea la Sfânta Liturghie readuce Cuvântul iar cuvântul Părintelui Silviu Bindea a deÈ™teptat de astă dată în cei prezenÈ›i spiritul comuniunii È™i trăirii după regulile lui Isus Cristos. Seara s-a încheiat cu o întâlnire ecumenică a  clubului MISS (club al doamnelor È™i domnilor de vârsta a treia) È™i reprezentanÈ›i ai parohiei noastre. O seară cu multă voie bună È™i discuÈ›ii de tot felul.

Sâmbătă 23 octombrie 2010 (Participarea credincioşilor din parohie, membri AGRU şi Reuniunea Mariană, precum şi alţi credincioşi, la Bocsig)

Sâmbătă, 23 octombrie 2010, în Parohia Greco-Catolică Bocsig, Protopopiatul de Arad al Episcopiei Lugojului am avut bucuria, împlinirea È™i plinătatea de a participa la “o acÈ›iune, în zilele acÈ›iunii…” Da, este vorba de “Zilele AcÈ›iunii Catolic”e 2010, dar acolo au participat È™i fraÈ›i ortodocÈ™i, împreună cu parohul lor, deci permiteÈ›i-mi să le spun simplu: ”zilele acÈ›iunii…”.

Parafrazând Evanghelia zilei, spun că nu sunt vrednic să găsesc suficiente și potrivite cuvinte să mulțumesc Domnului pentru această zi. Voi enumera doar ce s-a întâmplat anul acesta la Bocsig, enumerare suficientă pentru a-mi argumenta afirmațiile precedente:

· Sosirea și întâmpinarea P.S. Alexandru, Episcopul Eparhiei Lugojului;
· Recitarea Sfântului Rozar, împreună cu Episcopul și preoții prezenți;
· Sf. Liturghie Arhierească și cuvântul de învățătură al PS Alexandru;
· Conferirea diaconatului unui tânăr absolvent de Teologie;
· Impresionantul grup de copii și cântecele lor;
· Ecumenismul acțiunii argumentat prin prezența parohului ortodox din localitate, a încă unui preot ortodox și a numeroși frați din Biserica Ortodoxă;
· Cateheza despre apostolatul laic susținută de Pr. Coriolan Mureșan, Asistent spiritual AGRU/ASTRU;
· Prezența la acțiune a președintei Acțiunii Catolice din România, Oana Tuduce;
· Prezența organizațiilor laicale din tot cuprinsul Eparhiei Lugojului;
· Procesiune la cimitir. Rugăciune la mormântul Rafilei Găluț, fecioara stigmatizată.
· Agapa frățească organizată de autoritățile locale pentru toți pelerinii.

Duminică 24 octombrie 2010

Duminica ne reduce în prim plan rugăciunea comună, după rugăciunea rozariului a venit vremea Sfintei Liturghii. Mocirla faptelor ne reamintește de porcii Gadariei, dar și de Isus care mântuiește și vindecă chiar și pe îndrăcit.

Seara a avut loc rugăciunea pentru tinerii ce urmează să se căsătorească, după care Corul parohial “Gloria” a încheiat cu un scurt recital.

Închei cu convingerea că această săptămână a redeschis credincioşilor parohiei noastre, drumul spre calea cea dreaptă și a făcut să simțim în inimi dorul de a intra pe Poarta Cea Strâmtă.

Gheorghe Constantin Orghici

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *