Vizită pastorală a PS Alexandru la Bocsig. Întâlnirea asociaÅ£iilor laice din Eparhia de Lugoj

În ziua de 23 octombrie 2010 Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian s-a aflat în vizită Pastorală în localitatea Bocsig (Jud. Arad). Este a cincea vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate.

Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată care a purtat Rănile Domnului timp de opt ani.

Cu ocazia vizitei pastorale din acest an, a avut loc pentru a treia oară consecutiv întâlnirea la nivel Eparhial a asociaţiilor laicale: AGRU (Asociaţia generală a românilor uniţi, greco-catolici), ASTRU (Asociaţia tineretului român unit, greco-catolic), “Reuniunea Mariană” şi Tertiarii bazilieni din Eparhia de Lugoj, întâlnire ce se înscrie în ediţia 2010 a „Zilelor Acţiunii Catolice”.

Au participat pe lângă membrii asociaţiilor laice, credincioşi din cele 10 protopopiate, respectiv din cele cinci judeţe ale Eparhiei de Lugoj. O surpriză plăcută şi un semn plăcut de încurajare a fost prezenţa, Preşedintei Federaţiei Acţiunii Catolice din România, d-şoara Oana Tuduce.

Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat la sosirea în parohie de către un grup de tineri în costume populare, de Rvs. Pr. Radu Vorindan, Protopopul Aradului, de Pr. paroh Gheorghe Tomioagă şi de alţi preoţi.

Programul a început la orele 10.00 cu rugăciunea Sfântului Rozar în biserica „Sfântul Gheorghe” din Bocsig, rugăciune condusă de Prea Sfinţitul Alexandru şi rostită împreună cu preoţii şi mulţimea de credincioşi. A urmat apoi Sfânta Liturghie solemnă, pontificată de Prea Sfinţitul Alexandru. Alături de Prea Sfinţia Sa, la masa altarului s-au aflat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, Pr. drd. Coriolan C. Mureşan, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj, Rvs. Pr. Radu Vorindan, Protopopul Aradului precum şi preoţi din zonă (Protopopiatul greco-catolic de Arad), dar şi preoţii care au însoţit grupurile de credincioşi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei greco-catolice din Bocsig. În timpul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Alexandru i-a acordat tânărului ipodiacon Vasile Paşcu, treapta diaconatului.

În Cuvântul de Învăţătură Prea Sfinţitul Alexandru a vorbit despre însemnătatea spirituală a Bocsigului ca şi loc de adâncă trăire creştină, amintind figura fecioarei stigmatizate Rafila Găluţ care în scurta ei viaţă de 29 de ani a fost un model de comuniune cu Dumnezeu prin trăire euharistică şi practicarea devoţiunilor (Sfântul Rozar, Calea Crucii) precum şi prin apostolat. A vorbit despre importanta Asociaţiilor laicale şi sărbătoarea anuală a “Zilelor Acţiunii Catolice” care, în Eparhia de Lugoj, este încurajată de Episcopie şi puternic trăită în parohii. Prea Sfinţia Sa a mulţumit Pr. paroh Gheorghe Tomoioagă pentru invitaţia de a ţine reuniunea Asociaţiilor laicale din Eparhie la Bocsig în fiecare an în octombrie cu ocazia “Zilelor Acţiunii Catolice”. Nu în ultimul rând a subliniat ecumenismul de la Bocsig, salutându-se prezenta preotului paroh ortodox ce a asistat la eveniment. PS Alexandru a mulţumit autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul acordat comunităţii din Bocsig şi pentru participarea la serviciile religioase.

A urmat o scurtă cateheză despre apostolatul laic susÅ£inută de Pr. Vicar Judecătoresc Coriolan C. MureÅŸan (Asistent spiritual naÅ£ional AGRU/ACRO adulÅ£i ÅŸi asistent spiritual eparhial AGRU/ASTRU), cateheză ce a încercat să reia elemente principale din prima parte a Decretului Conciliului ecumenic Vatican II privind apostolatul laicilor “Apostolicam Actuositatem”: chemarea laicilor la apostolat, bazele apostolatului laic precum ÅŸi spiritualitatea laicilor din punctul de vedere al apostolatului. Părintele Coriolan a prezentat aceste puncte plecând de la exemple din viaÅ£a Rafilei GăluÅ£. S-au subliniat caracteristicile unei asociaÅ£ii de tip AcÅ£iune Catolică, caracteristici ce se găsesc clar enunÅ£ate în “Apostolicam Actuositatem” 20. Pr. Coriolan a încheiat referindu-se la tema „Zilelor AcÅ£iunii Catolice” (care este în strânsă legătură cu motto-ul). „Tema întâlnirii Suntem o mare familie în jurul lui Isus Cristos, vino ÅŸi tu! se aplică tuturor – a afirmat Pr. Coriolan – cu toÈ›ii sunteÈ›i chemaÈ›i la a face apostolat; cu toÈ›ii sunteÈ›i chemaÈ›i la răspândirea credinÈ›ei în termeni foarte simpli; cu toÈ›ii sunteÈ›i chemaÈ›i să fiÈ›i misionari”

Parohul comunităţii greco-catolice din Bocsig, Pr. Gheorghe Tomoioagă, a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru grija părintească de care a dat dovadă întotdeauna faţă de comunitatea din Bocsig. A mulţumit autorităţilor locale: d-nului primar, d-nului viceprimar şi autorităţilor judeţene pentru sprijinul acordat comunităţii parohiale. De asemenea a adresat un salut de frăţietate şi părintelui paroh ortodox.

PS Alexandru a consfinţit comunitatea bocsigană, asociaţiile laicale prezente şi pe cei prezenţi la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

După Sfânta Liturghie, Episcopul, preoţii şi mulţimea de credincioşi au pornit în procesiune de la biserica parohială până la cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă. La mormântul Rafilei Găluţ s-a oficiat un Parastas pentru sufletul ei şi al tuturor celor înmormântaţi în acel cimitir.

Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă a invitat pe toţi credincioşii la căminul cultural unde s-a oferit o agapă frăţească organizată de comunitatea din Bocsig cu sprijinul autorităţilor locale.

Raimondo Mario Rupp
Internet și Audio-Vizual
Episcopia Greco-Catolică Lugoj

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *