Ziua AGRU

În zilele de 26 şi 27 iunie 2010 a avut loc la Blaj pre-serbarea Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi. Reamintim cu această ocazie că membrii Sinodului Episcopilor Bisericii noastre în reuniţi sesiunea ordinară de toamnă, desfășurată la Blaj în perioada 27-29 oct. 2009, au decis ca ziua de 29 iunie, Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, să fie ziua AGRU pentru întreaga noastră Biserică.

La eveniment au participat delegaţi din Baia Mare, Şomcuta, Şişeşti, Arad, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Alba Iulia şi desigur din Blaj.

Manifestările au debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfânta Treime, în memoria celor care au pus bazele AsociaÅ£iei, contribuind astfel la "creÅŸterea ÅŸi întărirea credinÅ£ei ÅŸi a vieÅ£ii religioase între membrii săi".  Apoi, participanÅ£ii s-au deplasat la Cenade, satul natal al Părintelui-scriitor Ion Agârbiceanu, iniÅ£iatorul ÅŸi coordonatorul liniei editoriale "Biblioteca poporală a AGRU" dedicată publicării de carte creÅŸtină, ÅŸi asistent spiritual al asociaÅ£iei în perioada 1929-1948. La Cenade a fost vizitată biserica greco-catolică, expoziÅ£ia etnografică din localitate, iar în incinta Åžcolii "Ion Agârbiceanu" a fost  evocată personalitatea acestui "sfânt părinte al literaturii române" (Lucian Blaga), de către doamna profesor Livia Breazu, domnul profesor Ioan BuzaÅŸi, iar doamna profesor Cornelia Lucia FriÅŸan a pregătit pentru cei prezenÅ£i un material-suport pentru cercuri de lectură intitulat "Speranţă din cuiburi cu soare". Tot la Cenade a fost vizionată ÅŸi expoziÅ£ia de pictură intitulată "File din cartea naturii" a doamnei Alexandra Belciug, în lucrările căreia se regăsesc aspecte din viaÅ£a satului românesc oglindite în opera lui Ion Agârbiceanu.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, în Aula Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, a avut loc lansarea a două lucrări, două cărţi apărute la Editura Galaxia Gutenberg: Anton RUS, Credinţa în acţiune. O introducere în istoria Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi A.G.R.U. (1929-1948) şi Dom Robert LE GALL, Liturgia în Vechea Alianţă, tradusă din limba franceză de doamna prof. Monica Turcu şi de Părintele Ioan Fărcaş.

Originalitatea primei lucrări, spune autorul ei, "constă în faptul că este pentru prima dată când problematica istoriei AGRU-lui este tratată într-o manieră sistematică şi ştiinţifică, răspunzând unui interes teologic, istoric, pastoral şi cultural".

Despre cea de-a doua lucrare, Liturgia în Vechea Alianţă, PS Vasile, în Cuvânt Înainte, a afirmat că este o carte care "ne încântă cu forma plăcută a expunerii şi bogăţia profundă a conţinutului, purtându-ne la originea formelor cultuale, regăsite în experienţa de credinţă a poporului Israel".

La finalul manifestării, Alin Tat, preşedintele Asociaţiei, a înmânat diplome de onoare celor care au trudit la reuşita evenimentului: părintelui Anton Rus, domnului profesor Ioan Buzaşi, doamnei profesor Cornelia Lucia Frişan şi doamnei Alexandra Belciug.

Duminică 27 iunie, câţiva dintre participanţii la manifestări au participat la un pelerinaj organizat la Capela "Fecioara Săracilor" din pădurea Cărbunari.

Următoarea întâlnire a membrilor Consiliului Director şi a delegaţilor AGRU din cele 5 Eparhii şi din Vicariatul de Bucureşti va avea loc la Zalău, în zilele de 2 şi 3 octombrie 2010.

Cecilia Frăţilă
Secretar AGRU

Mai multe fotografii AICI dar ÅŸi pe Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *