Clopotele nu pot bate pentru greco-catolici la SilvaÅŸul de Sus (HD)

COMUNICAT

Informăm cu durere opinia publică românească şi internațională că în data de 14 aprilie 2010 preotul ortodox din localitatea Silvaşu de Sus (judeţul Hunedoara), a oprit să se tragă clopotele de la biserica greco-catolică după decedatul greco-catolic Stoica Iosif.

Recent, localitatea Silvaşu de Sus, județul Hunedoara, a fost zguduită de o nouă manifestare de intoleranţă şi hărțuire religioasă practicată de Biserica Ortodoxă contra credincioșilor greco-catolici în Romania.

Agresiunea şi abuzul contra comunităţii greco-catolice din localitate a avut ca obiect înmormântarea credinciosului greco-catolic Stoica Iosif, mort în data de 14 aprilie 2010, preotul ortodox din localitate refuzând să permită să se tragă după răposat clopotele de la biserica greco-catolică, lăcaş care se află şi astăzi pe nedrept în posesia Bisericii Ortodoxe Române. Protopopiatul ortodox Hațeg, precum şi Episcopia ortodoxă de Deva şi Hunedoara au fost informate dar nu au schimbat această situație, favorizând astfel poziția parohului ortodox spre consternarea familiei decedatului şi a populației din acest sat. Conform purtătorului de cuvânt al Episcopiei ortodoxe de Deva si Hunedoara, Pr. Mircea Mihuleţ (intervievat de Antena1 Deva), există o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române care interzice trasul clopotelor pentru credincioșii alte confesiuni.

Acest nou caz de nedreptate şi intoleranţă religioasă manifestată de Biserica Ortodoxă Română este cu atât mai scandalos cu cât răposatul Stoica Iosif a contribuit la cumpărarea clopotelor de la biserica greco-catolică din sat.

Prin scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice în 1948, lăcașul de cult greco-catolic din localitatea Silvaşu de Sus a fost confiscat de regimul comunist şi dat în posesia Bisericii Ortodoxe Române. Cu toate că parohia ortodoxă din localitate are propriul lăcaș de cult, aceasta refuză retrocedarea lăcașului de cult greco-catolic, comunitatea greco-catolică din sat fiind nevoită să îşi oficieze serviciile religioase într-o casă particulară. Biserica greco-catolică în discuţie este în litigiu în instanțele romanești din 2007. Menționăm că Silvaşul de Sus reprezintă doar unul din cele peste 90 de cazuri de biserici greco-catolice neretrocedate din județul Hunedoara.

Denunțăm acest act ca o expresie a politicii de epurare religioasă, practicată de Biserica Ortodoxă în România faţă de comunitatea greco-catolică. Facem apel pe această cale Bisericii Ortodoxe Române să înceteze abuzurile contra credincioșilor greco-catolici şi să le permită acestora să intre în bisericile greco-catolice confiscate în 1948.

De asemenea, apelăm la toate funcțiunile Statului Român şi la comunitatea internațională, precum şi la românii de bună credință, pentru oprirea acestor grave încălcări ale drepturilor omului şi repunerea în drepturi depline a Bisericii Greco-Catolice în Romania .

Biroul de presă al Episcopiei de Lugoj