Misiuni la Târnăveni

Misiuni la Târnăveni, parohiile I si II în biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”

In perioada 12-14 martie a.c., la Târnăveni s-au organizat Misiuni cu motto-ul “Pe cine căutați?” (Io 1,5), propuse de către pr. drd. Coriolan Muresan, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj si Asistent spiritual național al AGRU.
La acestea au participat un număr mare de credincioși împreună cu preoții lor: pr. protopop Vasile Ciulea (protopop de Târnăveni si paroh Târnăveni I), pr. Doru Veltan ( paroh Târnăveni II) și pr. Alexandru Socol din parohia învecinată Adamus.

“ Pe cine căutați? ”

Este o întrebare la care comunitatea greco-catolica din Târnăveni, prin medierea părintelui Vicar a încercat să răspundă. Si răspunsul poate să pară simplu sau previzibil atunci când întrebarea îți este adresata în biserica și poate sa vina reflex dacă te gândești la un răspuns stereotip, însă răspunsul adevărat se ramifica într-o complexitate de căutări ce au la baza găsirea lui Isus Cristos. Prin El și numai prin El regăsim Biserica Greco-Catolica, batjocorită, hulită și renegată timp de 41 de ani, ea, cea atât de iubită și adorată de străbunici și bunici, uitată de copii și nepoți, regăsim valorile nobile ale omenirii, daruri ale lui Dumnezeu pe care noi le-am părăsit: iubirea, sacrificial, credința.

In aceste trei zile comunitatea din Târnăveni s-a apropiat mai mult de Gradina Ghetsimani unde Isus a pus aceasta întrebare, a văzut si simțit calea grea, pietroasă si șerpuită pe care trebuie să o străbată, împreună cu biserica martiră, spre mântuire.
Invitația părintelui Coriolan a fost de a experimenta chemarea pe nume pe care ne-o adresează Isus și consecințele răspunsului afirmativ: asumarea Crucii și aprofundarea legăturii cu Dumnezeu care ne oferă TOTUL dacă noi suntem deschiși și dornici să trăim comuniunea cu El.

In cea de-a doua seara a Misiunilor s-a vizionat filmul “Viata Sfântului Petru”, minunat exemplu de urmare a lui Cristos până la capăt, film ce a impresionat întreaga audienta.

De asemenea, în aceste zile s-au pus bazele AGRU-lui în Târnăveni È™i s-au stabilit câteva acÈ›iuni care vor fi desfășurate in viitorul apropiat: cateheza pe grupe de vârsta – copii, tineri, adulÈ›i, adoraÈ›ie euharistica pentru copii, activități muzicale pentru tineri, “after school” pentru copii de gimnaziu, caritate pentru persoanele in nevoie, etc.

La sfîrșitul celor trei zile s-a predat în mod simbolic crucea Misiunilor, preluată cu vie emoție de preoții parohi, cu promisiunea de a continua cu entuziasm acțiunea de evanghelizare a celor ce le-au fost încredințați spre păstorire.

Misiunile au fost un bun prilej de întâlnire cu Cristos la scaunul de spovada spre care s-au îndreptat un număr impresionant de credincioși si asa cum părintele Coriolan spunea, s-au dorit a fi un “tsunami spiritual”, o trezire a conștiințelor și o examinare obiectiva a trăirii credinței.

Urările de final ale părintelui Coriolan au fost de a trăi cu bucurie și entuziasm o viață dinamică în marea familie catolică a parohiei Târnăveni.
Mulțumim părintelui vicar.

A consemnat
Monica Ciulea – AGRU Târnăveni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *