Sărbătorirea hramului în parohia Lugoj 2. Primirea de noi membri în Reuniunea Mariană

Dimineaţa zilei de 24 iunie 2009 a fost una deosebit de festivă pentru credincioşii Parohiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” (Lugoj II) din Lugoj: comunitatea aceasta, păstorită deja de mai bine de şase ani de Pr. Dr. Marius-Petru Pop, şi-a sărbătorit hramul.

Aşteptat şi anul acesta cu mare drag în mijlocul credincioşilor din parohia noastră, din binecuvântate pricini Prea Sfinţia Sa Episcopul Alexandru al Lugojului nu a putut fi prezent la hram, dar a fost reprezentat de către Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj.

Programul liturgic a început de la orele 9. Există o tradiţie nescrisă a parohiei, anume ca Sfânta Liturghie să fie oficiată în aer liber, sub teii din spatele bisericii. Anul acesta, datorită condiţiilor meteorologice neprielnice, Sfânta Liturghie a fost oficiată în primitorul locaş de cult împodobit sărbătoreşte.

La Sfânta Liturghie, alături de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj şi Rvs. Pr. Dr. Marius Petru-Pop, parohul locului, s-au aflat Rvs. Pr. Coriolan C. Mureşan, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj şi Rvs. Pr. Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop greco-catolic al Lugojului. Lector a fost teologul Narcis Ardelean. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea”al Catedralei din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Mons. Angelo-Narcis Pop, care a făcut un frumos portret al Sfântului sărbătorit. A amintit apoi câţiva iluştri predecesori clerici (preoţi şi episcopi) ai Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj de dinainte de anul 1948 care au purtat numele Ioan. Cel dintâi amintit – arhiereul Ioan Boroş – a fost ctitorul bisericii acestei parohii binecuvântate de Dumnezeu. A amintit apoi şi de ierarhii de vrednică pomenire Ioan Bălan şi succesorul acestuia Ioan Ploscaru.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat parastasul pentru cei adormiţi în Domnul, care-şi dorm somnul de veci în cimitirul în care se află biserica parohială.

Mai apoi a avut loc ceremonia solemnă a primirii noilor membri în Reuniunea Mariană, în faţa Vicarului general, a parohului şi a preoţilor concelebranţi. Pentru început, din rândul credincioşilor practicanţi s-au înscris 23 de persoane, dar lista rămâne deschisă tuturor credincioşilor acestei parohii. Mons. Angelo-Narcis Pop a înmânat Diploma Mariană şi „Medalia Miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria” celor care au fost primiţi în Reuniunea Mariană şi preotului paroh, îndrumătorul Reuniunii Mariane din parohie.

După momentul primirii în Reuniunea Mariană, adresându-se celor prezenţi, Prea Onoratul Părinte Teodor Baba i-a felicitat pe credincioşii parohiei şi pe păstorul lor pentru bunul mers al activităţii pastorale în această parohie, îndemnându-i şi pe mai departe la aceeaşi fervoare a credinţei şi a grijii faţă de biserică.

Părintele dr. Marius-Petru Pop, parohul locului, a mulţumit sfinţiţilor slujitori ai altarului prezenţi la sărbătoarea comunităţii pe care o păstoreşte, corului Catedralei şi credincioşilor săi, care s-au implicat cu multă dragoste în buna desfăşurare a sărbătorii. De asemenea a amintit cu recunoştinţă de cel ce a rectitorit biserica de a cărei construcţie s-a ocupat arhiereul Ioan Boroş, adică de d-l prof. Josif Constantin Drăgan, care din august 2008 îşi doarme somnul de veci în cripta din interiorul bisericii şi a rugat pe Dumnezeu să răsplătească eforturile făcute de familia d-lui prof. J.C. Drăgan pentru ca lăcaşul de cult al acestei parohii să arate atât de bine, reparat şi repictat integral acum circa 11 ani.

Momentele de rugăciune au fost urmate de o agapă frăţească pregătită cu ocazia hramului acestei biserici.

Mai multe imagini de la eveniment se găsesc AICI.

Raimondo-Mario Rupp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *