Universitatea AGRU la Oradea (comunicat)

Membrii Comitetului Director NaÅ£ional AGRU, precum ÅŸi aproximativ 70 de delegaÅ£i din cele 5 Eparhii ÅŸi din Vicariatul de BucureÅŸti, s-au întâlnit la Oradea – în incinta Facultăţii de Teologie Greco-Catolică – în perioada 24-25 aprilie 2009, pentru a participa la lucrările Universităţii AGRU prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la înfiinÅ£area asociaÅ£iei.

Lucrările au debutat cu Sfânta Liturghie celebrată în Capela Facultăţii de către asistenţii spirituali prezenţi, continuată cu rugăciunea parastasului în memoria celor care în urmă cu 80 de ani au pus piatra de temelie a asociaţiei.

Preşedintele asociaţiei, dr. Alin Tat a salutat participanţii, a mulţumit organizatorilor şi a dat citire mesajului trimis de către preşedinta ACRO, domnişoara Oana Tuduce.

PS Virgil, episcop de Oradea, prezent la lucrări, a rostit un cuvânt de învăţătură plecând de la motto-ul întâlnirii: "Mulţumită să-i fie însă Dumnezeului care pururea ne duce la biruinţă în Cristos şi prin noi revarsă pretutindeni mireasma cunoaşterii sale"(2 Cor 2,14). În continuare, s-a adresat participanţilor asistentul spiritual naţional, pr. Coriolan C. Mureşan.

Momente din istoria AGRU la nivel naţional şi momente din istoria AGRU în eparhia de Oradea au fost evocate în comunicările susţinute de doamna Iudita Căluşer, cercetător la Muzeul Ţării Crişurilor, domnul prof. Blaga Mihoc, cercetător la Muzeul de istorie Vulcan, domnul conferenţiar Corneliu Crăciun, doctor în istorie, preot dr. Anton Rus de la Departamentul Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a Universităţii Babeş-Bolyai şi domnul prof. dr. Ion Buzaşi de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.

La finalul sesiunii de comunicări un grup de elevi de la Liceul greco-catolic din Oradea a prezentat un emoţionant moment artistic.

Lucrările Universităţii de vară au fost continuate de o întâlnire de lucru a membrilor Comitetului Director NaÅ£ional. ÃŽn prima parte a întâlnirii a fost prezentată reorganizarea Comitetului Director eparhial AGRU Oradea, precum ÅŸi situaÅ£ia AGRU în protopopiatele Åžimleu, Zalău, Tăşnad, BeiuÅŸ, Valea lui Mihai. ÃŽn a doua parte a întâlnirii au fost discutate probleme organizatorice: finanÅ£e, stadiul alcătuirii unei broÅŸuri de prezentare a asociaÅ£iei, sigla AGRU, activităţi din calendarul AGRU 2009: 8-10 mai – aniversarea a 10 ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România – pelerinaje la Sighet ÅŸi la BucureÅŸti; 5-7 iunie – curs de formare pentru adulÅ£i la Gioseni, 22-26 iulie – ÃŽntâlnirea NaÅ£ională a Tineretului Catolic (INTC) de la Baia Mare, 2-7 august Campusul ACRO de la Snagov, 5-6 septembrie la Cluj Napoca – lansarea Proiectului Formativ, 7 noiembrie la Lugoj – întâlnirea CD pentru fixarea activităţilor pentru 2010.

Cei 23 de delegaÅ£i ÅŸi asistenÅ£i spirituali au vizitat biserici ÅŸi monumente aflate în patrimoniul Bisericii Greco-Catolice: Mănăstirea franciscană Maica Domnului alături de care se află monumentul ridicat în memoria celor care ÅŸi-au jertfit viaÅ£a pentru credinţă – episcopi, preoÅ£i, credincioÅŸi -, Liceul greco-catolic "Don Orione", biserica cu hramul "Duminica tuturor sfinÅ£ilor", Catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae" – prilej cu care au făcut o scurtă vizită Prea SfinÅ£itului Virgil Bercea – ÅŸi palatul episcopal aflat în curs de restaurare.

Următoarea întâlnire a Comitetului Director Naţional va avea loc în perioada 5-6 septembrie 2009, la Cluj Napoca, ocazie cu care se va lansa şi Proiectul Formativ al ACRO.

Cecilia Frăţilă,
secretara AGRU naţional

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *