Reuniunea Comitetului director naţional AGRU

În zilele de 19-20 septembrie a avut loc la Blaj la sediul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică o reuniune a Comitetului director naţional al AGRU la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii Comitetelor directoare eparhiale (AGRU arhieparhial de Albă Iulia şi Făgăraş, AGRU eparhial de Oradea, AGRU eparhial de Lugoj, AGRU eparhial de Cluj-Gherla, AGRU eparhial de Maramureş) şi al Vicariatului de Bucureşti. Întâlnirea a avut loc după "Universitatea de Vară AGRU" şi a fost moderată de lector univ. dr. Alin Tat (preşedinte AGRU) şi de pr. drd. Coriolan C. Mureşan (asistent spiritual naţional AGRU).

La începutul reuniunii Asistentul spiritual naţional a oferit o scurtă meditaţie pornind de la cuvintele Sf. Paul în Gal 1,15-16, subliniind chemarea lui Dumnezeu la apostolat, în cazul AGRU la apostolatul laic. Primul punct pe ordinea de zi a fost reprezentat de prezentarea stadiului reorganizării AGRU în ţara precum şi activităţile desfăşurate în cele 5 Eparhii şi în Vicariatul de Bucureşti. S-au evidenţiat următoarele aspecte: tot mai mulţi tineri se alătura apostolatului laic prin AGRU, s-a începutul reorganizarea AGRU în mai multe parohii (în special în mediul urban), se desfăşoară activităţi diferite în întreaga ţară (se sprijină cateheza tinerelor familii/adulţilor în parohii, se organizează pelerinaje, activităţi educative şi caritative, activităţi cultural-artistice, activităţi ecumenice, campanii de sprijinire a revendicărilor legitime ale Bisericii Greco-Catolice în chestiunea patrimonială), se participa la întâlniri ale unor Federaţii din ţara (ACRO) sau străinătate (FIAC, SIESC), se sprijină Ierarhia şi parohii în misiunea pastorală, se încurajează reluarea tradiţiei Misiunilor populare precum şi implementarea catehezei permanente.

La al doilea punct pe ordinea de zi s-a prezentat noul pliant despre AGRU ce va fi trimis în toată ţara în parohii. Pliantul conţine: istoricul pe scurt al AGRU, misiunea şi obiectivele AGRU, activităţi desfăşurate de AGRU în perioada următoare, date de contact ale conducerii naţionale a Asociaţiei (preşedinte, asistent spiritual naţional, vicepreşedinţi, secretar, responsabili departamente). În problema broşurii despre AGRU s-a constituit un grup de lucru compus din: Iulia Stănescu (AGRU Bucureşti), Dana Păcală (AGRU eparhial de Oradea) şi Cornelia Frişan (AGRU eparhial de Cluj-Gherla şi responsabil departament învăţământ-cultură al AGRU naţional). Broşura va trebui finalizată până la sfârşitul anului pentru a fi ulterior prezentată Comitetului director naţional şi Comitetelor eparhiale şi Vicariatul de Bucureşti. În acest moment se foloseşte în mod experimental o siglă pentru AGRU, rămânând să se decidă la Adunarea Generală de anul viitor dacă va rămâne definitiv.

S-a prezentat Itinerariul formativ pentru sectorul adulţi al ACRO precum şi proiectul formativ ACRO. AGRU va aplica noul Itinerariu formativ începând cu septembrie 2009 alături de AC Iaşi (sector adulţi), urmând ca în următoarele luni să se explice tuturor membrilor modalităţile practice de aplicare prin intermediul unor cursuri formative. Un al punct pe ordinea de zi a fost reprezentat de implicarea AGRU în "Zilele Acţiunii Catolice" ce vor avea loc între 12-19 octombrie în întreaga ţară. S-au făcut numeroase propuneri de activităţi pentru acea săptămână, insistându-se pe colaborarea cu celelalte Asociaţii similare (de exemplu cu ASTRU sau AC Iaşi). S-a sugerat posibilitatea ca în fiecare Eparhie şi în Vicariatul de Bucureşti pe 19 octombrie să se poată organiza pelerinaje. Afişele pentru acest eveniment sunt deja pregătite de ACRO.

S-a constituit o echipă de lucru pentru proiectele financiare AGRU fiind propuşi următorii să facă parte: Alin Tat (preşedinte AGRU), Cristina Purice (AGRU eparhial de Lugoj, responsabila departamentului economic-juridic al AGRU naţional), Anton Chiciudean (AGRU Bucureşti), Constantin Pantiş (AGRU eparhial de Oradea), Marian Boian (AGRU eparhial de Maramureş). Echipa se va ocupa de pregătirea proiectelor financiare, de identificarea de noi resurse financiare. O altă problemă dezbătută a fost cea a unor Comitete directoare eparhiale ce sunt provizorii: AGRU arhieparhial de Albă Iulia şi Făgăraş, AGRU eparhial de Lugoj, AGRU eparhial de Cluj-Gherla. Până la sfârşitul anului vor trebui alese Comitete directoare în aceste Eparhii dar va trebui completat şi Comitetul director eparhial de Oradea. Responsabilii pe departamente de la nivelele eparhiale şi Vicariatul de Bucureşti vor forma echipe de lucru cu responsabilii naţionali ai respectivelor sectoare.

Pentru anul 2009 au fost propuse următoarele activităţi:23-24 ianuarie Comitet director naţional şi curs formativ (organizat de AGRU eparhial de Maramureş); 24-25 aprilie "Universitatea de vară" dedicată împlinirea a 80 de ani ai Asociaţiei şi Comitet director naţional (organizat de AGRU eparhial de Oradea); 5-6 iunie Curs formativ şi Comitet director naţional (organizat de AGRU Bucureşti); 5-6 septembrie începutul Itinerariului formativ şi Comitet director naţional (organizat de AGRU eparhial de Cluj-Gherla); 7 noiembrie Comitet director naţional (organizat de AGRU din Eparhia de Lugoj). S-a recomandat tuturor grupurilor AGRU din ţara să se implice în perioada 28 octombrie-1 decembrie în conferinţe despre persecuţia Bisericii Greco-Catolice la împlinirea a 60 de ani de la tragicul an 1948.

Alin Tat
PreÅŸedinte AGRU

pr. Coriolan C. MureÅŸan
Asistent spiritual naţional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *