Participarea AGRU la campusul unitar ACRO

Reprezentanţii AGRU (Asociaţia generală a românilor uniţi, greco-catolici) din toată ţara au participat sub motto-ul “Plini de bucurie în speranţă, statornici în încercare, stăruiţi în rugăciune” (Rom 12,12), la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani de la Snagov, în perioada 27 iulie – 1 august 2008 la Campusul Unitar Naţional cu tema “Acţiunea Catolică – o mare familie în slujba Bisericii “organizat de ACRO. Au fost prezenţi agristi din Bucureşti (Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş, Vicariatul de Bucureşti), Blaj (Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş), Cluj (Eparhia de Cluj-Gherla), Arad şi Timişoara (Eparhia de Lugoj), Baia Mare(Eparhia de Baia Mare). Agristii au participat la momentele comune ale Campusului (alături de celelalte Asociaţii membre ale ACRO -AC Iaşi, ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, ASTRU Oradea -dar şi de ASTRU eparhial Lugoj care este în curs de aderare la ACRO) dar în mod special la ceea ce a fost organizat de sectorul adulţi al ACRO (sector coordonat de Lector univ. dr. Alin Tat ca şi Vicepreşedinte ACRO adulţi şi de Rev. Pr. drd. Coriolan C. Mureşan, Asistent spiritual naţional ACRO adulţi).

În data de 28 iulie ziua a început cu Sf. Liturghie de rit latin celebrata de Rev. Pr. Felix Roca (Asistent spiritual general ACRO şi asistent spiritual AC Iaşi), de Rev. Pr.drd. Iuliu Muntean (Asistent spiritual naţional ACRO tineri şi Asistent spiritual ASTRU Oradea), de Rev. Pr. drd. Coriolan C. Mureşan(Asistent spiritual naţional al AGRU şi ACRO adulţi dar şi Asistent spiritual al ASTRU eparhial Lugoj) şi de Rev. Pr. Florin Sescu (Asistent spiritual naţional ACRO copii). În aceaşi zi la sectorul adulţi prima parte a zilei a fost dedicată aprofundării Enciclicii “Spe Salvi”, prezentată de Asistentul spiritual naţional ACRO adulţi şi discutată apoi în grupuri de lucru de cei prezenţi (membri ai AGRU şi ai AC Iaşi sector adulţi). Ambele momente au fost moderate de Lector univ. dr. Alin Tat (preşedinte al AGRU şi Vicepreşedinte ACRO adulţi). În după amiaza aceleiaşi zile s-a vizionat un film despre căutarea fericirii şi au fost dezbateri pornind de la aceasta peliculă americană. Seara cu toţii au participat alături de celelalte două sectoare la un moment recreativ în care s-au evidenţiat mâncăruri şi dansuri tradiţionale romaneşti, ulterior fiind rugăciunea de seară.

În ziua de 29 iulie s-a început cu Sf. Liturghie de rit bizantin-român celebrată de Rev. Pr. drd. Cristian Sabau (Protopop greco-catolic de Cluj) şi de cei 4 Asistenţi spirituali ai ACRO la nivel naţional. Ulterior sectorul adulţi a avut o dezbatere pe tema ” Martirii Bisericii Catolice din România”, dezbatere moderată de Vicepreşedintele ACRO adulţi şi de Asistentul spiritual naţional ACRO adulţi şi având ca invitaţi pe Rev. Pr. drd. Cristian Sabau (care este şi Postulator al cauzelor de beatificare ai Episcopilor greco-catolici martiri) şi pe D-nul inginer Emanuel Cosmovici (cercetător autorizat la CNSAS şi care se ocupa de studierea arhivelor referitoare la Biserica Romano-catolică dar şi Greco-catolică). După amiaza a fost dedicată unei Mese rotunde în comun cu sectorul tineri pe tema “Familia creştină în mileniul trei”, moment în care au fost invitaţi să vorbească d-ra Oana Tuduce (perspectiva psihologului asupra familiei), Rev. Pr.drd. Iuliu Muntean, D-na doctor Monica Boldor(perspectiva medicului asupra problemelor familiei), având şi mărturia unei tinere (Iulia Iova de la Oradea) şi a unei familii (Familia Petruţ din Dieceza de Iaşi). Masa rotundă a fost moderată de Vicepreşedintele ACRO adulţi. Au urmat 5 grupuri de lucru care au dezbătut provocările familiei creştine, emigraţia şi consecinţele asupra familiei, sexualitatea matrimonială, spiritualitatea şi cultura familiei. Au urmat dezbateri în plen moderate de Asistentul spiritual naţional ACRO adulţi şi de D-ra Anca Lucaci (Vicepreşedinte ACRO tineri şi Preşedinte AC Iaşi). Seara s-a încheiat cu Adoraţie euharistică ce a durat toată noaptea, participanţii înscriindu-se pe rând şi având posibilitatea de a se spovedi.

Ziua de 30 iulie a fost o zi eminamente spirituală şi a fost numită “ziua de deşert”. Pentru sectorul adulţi au fost două meditaţii: una făcută de Rev. Pr. Dr. Angel Zareczki (Asistent spiritual AGRU Maramureş) despre convertirea interioară şi una făcută de Pr. Coriolan despre întoarcerea fiului risipitor. În această zi s-au dat exemple din viata Sf.Giannei Beretta Mola. S-a făcut şi o vizită pe insula Snagov. Sf. Liturghie a fost celebrata în Mănăstirea carmelitană seara şi a fost de rit latin şi animată de copii. În finalul zilei a exista rugăciunea de seară. Joi, 31 iulie, s-a început cu rugăciunea de dimineaţă, urmând pentru sectorul adulţi un schimb de experienţa între AGRU şi sectorul adulţi al AC Iaşi pe tema organizării grupului parohial al ACRO. Momentul a fost moderat de D-nul Alin Tat şi de Pr. Coriolan. Ulterior s-a participat la lansarea Proiectului Formativ al ACRO, moment în care cei prezenţi au primit diplome de participare. Ulterior sectorul adulţi a aprofundat primul itinerariu formativ ADULŢI pregătit de echipa naţională ACRO adulţi sub coordonarea D-nului Alin Tat şi a Pr. Coriolan. Acest itinerariu formativ va fi aplicat începând cu anul asociativ 2009-2010 urmând ca până atunci să fie studiat şi să fie pregătite propuneri de activităţi şi organizate cursuri pentru formatori. În cadrul Sf. Liturghii în rit bizantin -român celebrată de cei 4 Asistenţi spirituali s-au înmânat celor prezenţi mandatul tipic Acţiunii Catolice.

Acest Campus unitar a fost un moment foarte important în viata AGRU şi ACRO, pregătind o colaborare mai strânsă cu AC Iaşi sectorul adulţi precum şi implementarea ITINERARIULUI FORMATIV.

Pr.drd.Coriolan C. Mureşan Asistent spiritual naţional AGRU

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *