AGRU protestează vizavi de dărâmarea bisericii din Ungheni

Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici (AGRU) doreşte să semnaleze din nou situaţia creată la Ungheni (judeţul Mureş) unde este în curs dărâmarea vechii biserici “Sfânta Treime”construită de Biserica Greco-Catolică în perioada 1858-1864. Acest lăcaş de cult a fost confiscat de regimul comunist şi dăruit Bisericii Ortodoxe Române în 1948. După 1990 biserica nu a fost retrocedată proprietarului de drept iar in 1997 Parohia ortodoxă locală a început construirea unui lăcaş de cult în jurul vechii biserici greco-catolice, până în anul 2000 lucrările efectuându-se fără obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie. În ciuda nenumăratelor rapoarte, memorii şi sesizări transmise diverselor foruri interne şi internaţionale şi în ciuda numeroaselor apariţii în mass-media a acestui caz, lucrările de construcţie au continuat şi, în baza unei decizii a comunităţii ortodoxe din Ungheni, s-a optat pentru demolarea vechii biserici.

Reamintim opiniei publice că, deşi Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia şi Făgăraş a cerut retrocedarea vechii biserici şi a cerut în instanţă oprirea lucrărilor de construcţie, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul pentru construirea noii biserici ortodoxe din Ungheni in anul 2000, fără a fi prevăzută însă vreo clauză privind demolarea sau păstrarea vechii biserici greco-catolice, deoarece planul de construcţie al noii biserici prevedea o altă locaţie: tot în curtea bisericii, dar nu în jurul bisericii vechi.

Astăzi, 8 mai 2008, a început demolarea vechiului lăcaş de cult greco-catolic (după cum ne-a comunicat pr. paroh greco-catolic Lucian Dudaş).

În ciuda faptului că România este acum o ţară membră a Uniunii Europene drepturile Bisericii Greco-Catolice continuă să nu fie respectate adeseori decât pe hârtie şi abuzurile continuă sub ochii indiferenţi ai celor ce ar trebui să intervină pentru a se respecta legea. Sunt oare românii greco-catolici fără drepturi reale în ţara pentru a cărei unitate au luptat atât de mult fiii acestei Biserici?

Încă o dată, AGRU doreşte să reafirme că fără dreptatea făcută Bisericii Greco-Catolice nu se poate vorbi nici de justiţie reală, nici de libertate religioasă în România. Facem apel la toate instituţiile Statului pentru a opri demolarea bisericii greco-catolice “Sfânta Treime” din Ungheni (Mureş) şi pentru a evalua responsabilitatea celor vinovaţi de acest act de barbarie.

dr. Alin Tat,
preşedinte AGRU

pr. Coriolan C. Mureşan,
asistent spiritual naţional AGRU

image

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *