AGRU protestează vizavi de dărâmarea bisericii din Ungheni

AsociaÅ£ia Generală a Românilor UniÅ£i, Greco-Catolici (AGRU) doreÅŸte să semnaleze din nou situaÅ£ia creată la Ungheni (judeÅ£ul MureÅŸ) unde este în curs dărâmarea vechii biserici “Sfânta Treime”construită de Biserica Greco-Catolică în perioada 1858-1864. Acest lăcaÅŸ de cult a fost confiscat de regimul comunist ÅŸi dăruit Bisericii Ortodoxe Române în 1948. După 1990 biserica nu a fost retrocedată proprietarului de drept iar in 1997 Parohia ortodoxă locală a început construirea unui lăcaÅŸ de cult în jurul vechii biserici greco-catolice, până în anul 2000 lucrările efectuându-se fără obÅ£inerea avizelor necesare ÅŸi a autorizaÅ£iei de construcÅ£ie. ÃŽn ciuda nenumăratelor rapoarte, memorii ÅŸi sesizări transmise diverselor foruri interne ÅŸi internaÅ£ionale ÅŸi în ciuda numeroaselor apariÅ£ii în mass-media a acestui caz, lucrările de construcÅ£ie au continuat ÅŸi, în baza unei decizii a comunităţii ortodoxe din Ungheni, s-a optat pentru demolarea vechii biserici.

Reamintim opiniei publice că, deşi Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia şi Făgăraş a cerut retrocedarea vechii biserici şi a cerut în instanţă oprirea lucrărilor de construcţie, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul pentru construirea noii biserici ortodoxe din Ungheni in anul 2000, fără a fi prevăzută însă vreo clauză privind demolarea sau păstrarea vechii biserici greco-catolice, deoarece planul de construcţie al noii biserici prevedea o altă locaţie: tot în curtea bisericii, dar nu în jurul bisericii vechi.

Astăzi, 8 mai 2008, a început demolarea vechiului lăcaş de cult greco-catolic (după cum ne-a comunicat pr. paroh greco-catolic Lucian Dudaş).

În ciuda faptului că România este acum o ţară membră a Uniunii Europene drepturile Bisericii Greco-Catolice continuă să nu fie respectate adeseori decât pe hârtie şi abuzurile continuă sub ochii indiferenţi ai celor ce ar trebui să intervină pentru a se respecta legea. Sunt oare românii greco-catolici fără drepturi reale în ţara pentru a cărei unitate au luptat atât de mult fiii acestei Biserici?

ÃŽncă o dată, AGRU doreÅŸte să reafirme că fără dreptatea făcută Bisericii Greco-Catolice nu se poate vorbi nici de justiÅ£ie reală, nici de libertate religioasă în România. Facem apel la toate instituÅ£iile Statului pentru a opri demolarea bisericii greco-catolice “Sfânta Treime” din Ungheni (MureÅŸ) ÅŸi pentru a evalua responsabilitatea celor vinovaÅ£i de acest act de barbarie.

dr. Alin Tat,
preÅŸedinte AGRU

pr. Coriolan C. MureÅŸan,
asistent spiritual naţional AGRU

image

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *