Instalarea noului Episcop greco-catolic

Sărbătoare în Vicariatul de BucureÅŸti ÅŸi Vechiul Regat

CredincioÅŸii greco-catolici din Vicariatul de BucureÅŸti ÅŸi Vechiul Regat al Arhiepiscopiei de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ, au sărbătorit duminică 4 mai 2008 instalarea noului Episcop greco-catolic rezident în BucureÅŸti, PreasfinÅ£itul Mihai, Episcop titular de Nove ÅŸi auxiliar de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ.

Sărbătoarea a început cu procesiunea credincioÅŸilor, a persoanelor consacrate, a preoÅ£ilor ÅŸi a arhereilor, care a pornit la ora 915 din faÅ£a capelei "ÎnălÅ£area Domnului" din str.Christian Tell ÅŸi a urmat traseul Bd. Dacia, PiaÅ£a Romană, Bd. Dacia, Str. Polonă – Biserica vicarială "Sf. Vasile cel Mare".

clip_image002[1] clip_image004[1] clip_image006[1]

Celebrarea Sfintei Liturghii arhiereÅŸti, desfăşurată în faÅ£a Bisericii vicariale, a fost deschisă de pr. Liviu Alexiu OÅ£oiu, protopop de BucureÅŸti ÅŸi a fost pontificată de Preafericitul Lucian, Arhiepiscop Major de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ, Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de episcopii tuturor eparhiilor greco-catolice împreună cu un mare număr de protopopi ÅŸi preoÅ£i reprezentând instituÅ£iile de învăţământ teologic superior greco-catolic precum ÅŸi toate cele 15 parohii din Vicariatul de BucureÅŸti.

clip_image008[1] clip_image010[1] clip_image012[1]

Au asistat ExcelenÅ£a Sa Mons. Francisco-Javier Losano, Arhiepiscop de Penafiel, NunÅ£iu Apostolic al Sfântului Scaun în România ÅŸi Republica Moldova, ExcelenÅ£a Sa Mons. Ioan Robu, Arhiepiscop ÅŸi Mitropolit de BucureÅŸti al Bisericii Romano-Catolice, însoÅ£it de ExcelenÅ£a Sa Mons.

clip_image014[1] clip_image016[1] clip_image018[1]

Cornel Damian, Episcop auxiliar, de pr. Isidor Martinca, decanul Facultăţii de teologie romano-catolică din Universitatea Bucureşti, de un grup de preoţi şi persoane consacrate , de rit latin.

Răspunsurile la Sfânta Litughie au fost date de un grup de studenÅ£i de la facultatea de Teologie greco-catolică de la Blaj ÅŸi de corul protopopiatului din BraÅŸov, condus de dl.Gorbunov.

La procesiune ÅŸi la celebararea Sfintei Liturghii au participat peste 2000 de credincioÅŸi greco-catolici din toate parohiile din BucureÅŸti, oaspeÅ£i veniti din Alba Iulia, Blaj, BraÅŸov, Craiova, Râmnicu-Vâlcea, Slatina ÅŸi Pesceana, precum ÅŸi creÅŸtini de alte confesiuni. Au participat, de asemenea, reprezentanÅ£i ai altor culte religioase, recunoscute legal în România.

După citirea Sfintei Evanghelii din duminica Tomii, a urmat cuvântul de învăţătură al Preafericirii Sale Lucian, Arhiepiscop Major de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ, Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, care , după o scurtă istorie a organizării credincioÅŸilor greco-catolici din afara arcului carpatic, a urat noului Episcop Vicar să fie demn urmaÅŸ al înaintaÅŸilor săi, episcopii martiri ÅŸi mărturisitori Vasile Aftenie ÅŸi Tit Liviu Chinezu ÅŸi statornic în fidelitate faţă de Sfântul Scaun. În încheiere a dispus să se dea citire decretului de numire a PresfinÅ£itului Mihai ca Episcop titular de Nove ÅŸi auxiliar de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ ÅŸi să i se înmâneze decretul de numire în calitate de Vicar de BucureÅŸti ÅŸi Vechiul Regat.

Aceste documente au fost prezentate de pr. William Bleiziffer, notar mitropolitan, după care pr. Liviu Alexiu Oţoiu, protopop de Bucureşti, a dat citire scrisorii de felicitare primită, cu această ocazie, de la Vatican.

Sărbătoarea instalării noului Episcop greco-catolic rezident în BucureÅŸti s-a încheiat cu o mică agapă colegială ÅŸi cu o recepÅ£ie oficială oferită de Vicariatul de BucureÅŸti.

Info AGRU-BucureÅŸti, 5 Mai 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *