Întâlnire a Comitetului Director al AGRU Naţional la Blaj

Blajul, Mica Romă, a găzduit sâmbătă, 5 aprilie 2008, la Capela Arhiereilor de lângă Institutul RecunoÅŸtinÅ£ei, o întâlnire a Comitetului Director al AGRU NaÅ£ional, cu tema “Disponibilitatea laicilor la misiunea de reevanghelizare”. Au participat aproximativ 40 de persoane – membrii Comitetului ÅŸi asistenÅ£ii spirituali eparhiali – reprezentând toate cele cinci Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice (Arhieparhia de Alba Iulia ÅŸi FăgăraÅŸ ÅŸi Eparhiile de Oradea, Lugoj, Cluj-Gherla ÅŸi MaramureÅŸ), precum ÅŸi Vicariatul de BucureÅŸti.

Programul zilei a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în cripta unde se află rămăşiÅ£ele pământeÅŸti a zece dintre Arhiereii Blajului. Celebrantul principal a fost PS Vasile Bizău, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, alături de care s-au aflat asistenÅ£ii spirituali, pr. Ioan FărcaÅŸ – protopop de Blaj, preoÅ£i augustinieni – care îngrijesc capela, ÅŸi alÅ£i preoÅ£i din Blaj. După Sfânta Liturghie au început lucrările; conform tradiÅ£iei, acestea au fost deschise de salutul preÅŸedintelui, prof. dr. Alin Tat. A urmat salutul Episcopului Vasile Bizău, care, într-o continuare a mesajului din predică, a subliniat responsabilitatea pe care o au laicii în transmiterea Cuvântului lui Dumnezeu în acele medii unde nu ajung direct Episcopii ÅŸi preoÅ£ii. Asistentul spiritual al AGRU NaÅ£ional, pr. drd. Coriolan MureÅŸan, a oferit apoi o meditaÅ£ie pe marginea motoului întâlnirii, “Iată-mă, trimite-mă pe mine” (Isaia 6,8), explicând în acelaÅŸi timp ÅŸi tema întâlnirii.

După aceste momente introductive s-a trecut la dezbaterea problemelor de pe ordinea de zi. După o trecere în revistă a evoluţiei situaţiilor în fiecare AGRU Eparhial, plus cel din Vicariatul de Bucureşti, de la ultima întâlnire, din luna ianuarie, de la Baia Mare, s-a discutat despre organizarea AGRU pe trei nivele: naţional, eparhial şi parohial. S-a stabilit că fiecare AGRU Eparhial care în acest moment are doar o conducere provizorie trebui să aibă până maxim într-un an o conducere aleasă după normele noului Statut. S-a subliniat apoi că este fundamental ca AGRU să activeze în primul rând la nivel parohial unde să sprijine clerul în organizarea activităţilor pentru familiile tinere şi pentru adulţi.

Atenţia s-a concentrat în continuare asupra reorganizării AGRU în Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş. Aici AGRU există deja, cu diferite nivele de funcţionare, în mai multe localităţi mai mari ale Arhieparhiei. S-a format un Comitet de Iniţiativă care să pregătească înfiinţarea AGRU la nivelul Arhieparhiei. Au mai fost abordate şi alte probleme, precum urgentarea pliantului de prezentare a Asociaţiei; Campusul Unitar la care AGRU va participa în vară la Snagov, în organizarea ACRO (Acţiunea Catolică România); Universitatea de Vară de la Oradea (8-10 august); alte evenimente şi aniversări din Biserica Greco-Catolică precum şi diverse probleme organizatorice.

Comitetul Director a stabilit că, deşi peste vară o mare parte din membri se vor mai întâlni şi discuta la evenimente precum cele de la Snagov şi Oradea, următoarea întâlnire oficială să aibă loc doar în toamnă, cel mai probabil în noiembrie la Oradea. Detalii mai exacte vor fi furnizate în timp persoanelor implicate.

Pr. drd. Coriolan C. MureÅŸan
Asistent spiritual AGRU naţional

Prof. dr. Alin Tat
Preşedinte AGRU naţional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *