Prezentarea Seminarului “Greco-catolicism ÅŸi modernitate”

ÃŽn ziua de 9 noiembrie a debutat la Cluj Seminarul organizat de AGRU pe tema “Greco-catolicism ÅŸi modernitate”, Seminar găzduit de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Prima parte a Seminarului s-a desfăşurat în după-amiaza zilei de vineri, bucurându-se de prezenÅ£a ÅŸi binecuvântarea ES Mons. Dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. După ce cei prezenÅ£i au fost salutaÅ£i de PreÅŸedinte (Prof. dr. Alin Tat) ÅŸi Asistentul spiritual naÅ£ional (Pr. drd. Coriolan C.
MureÅŸan) al AGRU, Episcopul Dr. Florentin a vorbit celor prezenÅ£i despre Biserică ÅŸi modernitate, reamintind cuvintele Sfintei Scripturi dar ÅŸi exemplificări din cunoscuta carte a Cardinalului Henri de Lubac “MeditaÅ£ie despre Biserică”. ÃŽnaltul Prelat a subliniat necesitatea de a înÅ£elege care este limita între tradiÅ£ie ÅŸi modernitate, ce este posibil să fie adaptat timpului ÅŸi ce în schimb rămâne de neschimbat, făcând exemplificări ÅŸi din viaÅ£a Bisericii Greco-Catolice.

Prima parte a Seminarului a fost dedicată aspectelor istorice, fiind moderată de Pr. drd. Coriolan C. MureÅŸan ÅŸi având ca invitaÅ£i pe Conf. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Conf. univ. dr. Marius Bucur, prof. dr. Ciprian Ghisa ÅŸi drd. Petru Magdău. Prima provocare a Asistentului spiritual naÅ£ional al AGRU adresată invitaÅ£ilor a fost legată de modernitatea naÅŸterii greco-catolicismului românesc, reliefându-se ÅŸi influenÅ£a Conciliului de la FlorenÅ£a-Ferrara precum ÅŸi a evenimentelor din 1595 de la Brest ÅŸi din 1646 de la Ujhorod asupra a ceea ce s-a întâmplat la Alba-Iulia între 1697 ÅŸi 1701. InvitaÅ£ii au vorbit ÅŸi despre interpretarea diferită pe care istoricii ÅŸi teologii au dat-o evenimentelor dintre 1697-1701 în decursul secolelor XVIII,XIX ÅŸi XX. Dezbaterea a ajuns ulterior la posibilele definiÅ£ii ale “modernităţii” ÅŸi “modernismului” ÅŸi la raportarea Bisericii Greco-Catolice la aceste două realităţi în decursul sec. XVII-XX. S-a menÅ£ionat ralierea greco-catolicismului românesc la poziÅ£ia Sf. Scaun privind “modernismul” (în special în perioada pontificatului Papei Pius al IX-lea) dar ÅŸi modernitatea metodelor pastorale ale Bisericii Blajului. Rolul fundamental în redeÅŸteptarea spirituală ÅŸi culturală a românilor ardeleni a fost subliniată de toÅ£i cei prezenÅ£i, evidenÅ£iindu-se însă ÅŸi naÅŸterea AGRU în perioada interbelică, o necesitate datorată atacurilor tot mai frecvente împotriva Bisericii Greco-Catolice.

În dimineaţa zilei de 10 noiembrie toţi cei prezenţi la Seminar au participat la Sf. Liturghie pontificată de ES Mons. Dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Momentul a fost cu atât mai emoţionant cu cât s-a celebrat în Biserica Bob, cea mai veche biserică greco-catolică din Cluj. Au concelebrat Mons. Mihai Todea (Protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla), Pr. drd. Coriolan C. Mureşan (Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj şi Asistent spiritual naţional al AGRU), Pr. drd. Horaţiu Cipleu (Asistent spiritual al AGRU pentru Eparhia de Cluj-Gherla) şi Pr. Nicolae Ţap (parohul bisericii).

A doua parte a Seminarului a avut loc tot în dimineaÅ£a de 10 noiembrie, în prezenÅ£a Mons. Mihai Todea, Protosincelul Eparhiei de Cluj-Gherla. Dezbaterea a continuat pe aceeaÅŸi temă, subliniind însă aspecte actuale. Moderator a fost cunoscutul filosof ÅŸi teolog catolic Robert Lazu, invitaÅ£i fiind scriitorul Adrian Popescu precum ÅŸi dr. VincenÅ£iu Cernea ÅŸi teologul Bogdan Duca. S-a propus o definiÅ£ie a “modernismului” ca “ruptură de tradiÅ£ie”, “discontinuitate”, “orgoliu al raÅ£iunii”, subliniindu-se pericolul relativismului ce domneÅŸte în societatea actuală. Moderatorul a insistat pe necesitatea luptei împotriva relativismului, pe necesitatea fidelităţii faţă de învăţătura ÅŸi Magisteriul Bisericii Catolice, aducând mărturii din activitatea sa de catehizare a laicilor. InvitaÅ£ii au vorbit ÅŸi despre problema “modernismului” în cazul Bisericii Greco-Catolice din România, subliniind procesul de receptare a Conciliului Vatican II, vocaÅ£ia profund ecumenică a BRU precum ÅŸi necesitatea catehezei sistematice pentru credincioÅŸi, inclusiv a catehezei mistagogice. Au fost puse multe întrebări moderatorului ÅŸi invitaÅ£ilor, unii dorind o dezvoltare a temei “modernismului” ca “discontinuitate”, alÅ£ii întrebând despre atitudinea credinciosului obiÅŸnuit în raport cu Magisteriul, ajungându-se la discuÅ£ii extrem de interesante.

D-na profesoara Viorica Lascu, PreÅŸedinta de onoare a AGRU, a vorbit celor prezenÅ£i despre experienÅ£a sa ÅŸi despre modernitatea Bisericii noastre. Cei prezenÅ£i au primit cu multă bucurie ÅŸi recunoÅŸtinţă cuvintele acestei mari luptătoare pentru libertatea Bisericii, a acestui adevărat stâlp al AGRU. La sfârÅŸitul Seminarului, Asistentul spiritual naÅ£ional al AGRU, a încercat să traseze câteva concluzii, pornind de la chestiunea istorică a modernităţii ÅŸi “modernismului” ÅŸi ajungând la situaÅ£ia actuală în care Biserica luptă împotriva relativismului religios ÅŸi moral dar se confruntă uneori ÅŸi cu dificultatea unor catolici de a primi în mod deplin învăţătura Magisteriului, subliniind necesitatea unei cateheze în parohii în care să se explice nu doar adevărurile fundamentale de credinţă, lucru la care AGRU trebuie să se implice rapid ÅŸi eficient.

Toţi cei prezenţi au plecat în oraşele de origine în speranţa unor Seminarii şi Simpozioane de acest fel tot mai frecvente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *