A doua reuniune spirituala la Parohia “Sf. Vasile cel Mare”

Sambata 27 octombrie 2007 in biserica “Sf. Vasile cel Mare” din str. Polona nr 50 din Bucuresti, a avut loc a doua reuniune spirituala a credinciosilor greco – catolici la care au participat numerosi reprezentanti din toate parohiile, dar si credinciosi de alte confesiuni. 

Desfasurata sub deviza MEMORIE – IDENTITATE – MISIUNE, aceasta a doua reuniune spirituala a avut ca subiecte comemorarea unor momente semnificative din istoria Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco – Catolica, care au avut loc in decursul timpului in luna octombrie. 

Reuniunea organizata de comitetul parohial, in colaborare cu AGRU – Bucuresti si desfasurata sub patronajul Protopopiatului de Bucuresti, a inceput la ora 17 cu celebrarea Vecerniei celei Mari, la sfarsitul careia s-a recitat Marea Ectenie a Bisericii Greco –Catolice. Vecernia si Marea Ectenie au fost concelebrate de Pr. Protopop Liviu Alexiu Otoiu si Pr. Ioan Marcel Danet, parohul bisericii ”Sf. Vasile cel Mare”. Au asistat Pr Conf. Dr. Ioan Mitrofan de la Blaj si Pr. Drd. Valer Median. Raspunsurile au fost date de cantorii  Gavril Ples si Stefan Muntean, student la Facultatea de Teologie Greco – Catolica din Blaj, iar cantarile, dintre care unele din cele 8 glasuri clasice bizantine au fost intonate de corurile reunite ale parohiilor “Sf. Vasile” si “Sf. Ana”, coordonate de Dna Prof. Violeta Midus. 

Partea comemorativa a celei de a doua reuniuni spirituale a credinciosilor greco – catolici si a simpatizantilor lor din Bucuresti, a fost deschisa de Pr. Paroh Ioan Marcel Danet, care a mentionat cele trei momente semnificative din istoria bisericii noastre, la care se vor referi pe larg  vorbitorii:

– in luna octombrie 1946 a inceput activitatea pastorala Pr. Vasile Mare in biserica din str. Polona nr. 50. In aceasta activitate parintele se perfectioneaza sub indrumarea a doi martiri de pie memorie ai BRU, Episcopul Vasile Aftenie si a protopolului la acea vreme Pr. Tit Liviu Chinezu, precum si prin participarea la magistralele lectii ale monseniorului Vladimir Ghica. Supravietuitor al prigoanei rosii, dezlantuite de organele represive ale statului impotriva BRU, Pr Vasile Mare a trecut la Domnul la 5 febr. 2004, inainte de a-si vedea realizat visul de a mai sluji in biserica sa de suflet ”Sf. Vasile cel Mare”;                                                 – la 28 octombrie 1853 se infiinteaza Mitropolia Blajului;                                           – in perioada 26 – 28 octombrie 1948 sunt arestati episcopii greco – catolici, elita clerului greco – catolic, dar si a intelectualilor si politicienilor de aceeasi confesiune. 

In ultima parte a cuvantului sau introductiv, Pr. Paroh Ioan Marcel Danet a multumit cu caldura tuturor celor care au contribuit la recuperarea acestei biserici, prima contruita pentru credinciosii greco – catolici in anul 1909 de Arhiepiscopul romano – catolic de Bucuresti, Raymund Nezhammer. Biserica s-a construit cu bani donati de Sfantul Scaun de la Roma pentru cumpararea terenului si pentru pictura interioara, precum  si cu contributia refugiatilor ardeleni, credinciosi catolici de rit oriental. Slujbele se oficiau in limba romana.I

In acest context, a multumit in mod deosebit celor care au initiat procesul juridic de revendicare a dreptului de proprietate asupra terenului, bisericii, casei parohiale si clopotnitei, amintind aici pe regretatul Laurentiu Horia Moisin si pe reputatii juristi care au intocmit o documentatie de sustinere fara fisuri si au pledat la bara tribunalului: D-na Monica Macovei, D-l Mihai Dan Constantin si  D-na Nicoleta Popescu.

 A urmat interventia D-lui Calin Diaconu, prim curator al Comitetului Parohial, care a vorbit despre importanta infiintarii Mitropoliei Blajului la 28 oct 1853. Ridicarea la rang de Mitropolie a singurei dieceze de rit bizantin existente in Transilvania, a fost infiintata inca din 1721, in primul sau an de pontificat de Papa Inocentiu al XIII si fixata la Fagaras, dar cu sediul la Blaj, unde se afla si astazi cu statut de Arhiepiscopie Majora. D-l Calin Diaconu a argumentat cu citate din documentele vremii si cu citate din Bula Papala de ridicare la rang de Mitropolie. 

Pr. Conf. Dr. Ioan Mitrofan de la Facultatea de Teologie Greco – Catolica de la Blaj, in putine cuvinte, care au mers la inima tuturor participantilor, a tinut o adevarata lectie de etica greco – catolica, de comportare demna in spiritul Evangheliei, ca fiecare dintre noi sa devenim apostoli si marturisitori ai lui Isus Cristos. Chiar daca Biserica Romana Unita cu Roma, Greco – Catolica, a jucat un rol primordial in dezvoltarea constiintei nationale a tuturor romanilor, iar cultura romana nu poate fi imaginata fara “sfantul nostru triumvirat”, Samuil Micu Klein, Petru Maior si Gheorghe Sincai, toti trei corifei a Scolii Ardelene si toti trei canonici greco – catolici, catolicismul pe aceste taramuri nu a inceput si nu se sfarseste cu noi, greco catolicii romani. Ca urmare, trebuie sa dam dovada de intelegere si toleranta fata de oamenii intre care traim si cu care avem un scop comun, mantuirea sufletului si sa demonstram prin fapte, asa cum au facut inaintasii nostri la 1700, ca ne putem uni sub un singur sceptru, pentru ca toti sa fie una si sa devina o singura turma si un singur pastor, fiind un exemplu pentru altii, care la 1054 au ales calea separarii de unica Biserica infiintata de Isus Cristos. 

In cuvantul D-lui Prof. Ioan Fagetan s-a subliniat importanta activitatilor laicilor in Biserica Romana Unita cu Roma, sub deviza MEMORIE – bazata pe stalpii trecutului, IDENTITATE – prefigurata de martirii neamului si MISIUNE -  sa prefigureze zorii viitorului.

D-l Dr. Ioan Soldu a facut o scurta incursiune in istoria bisericii noastre, cu referire la momente semnificative comemorate cu ocazia acestei reuniuni. A subliniat ideea ca fiecare dintre noi, dar mai ales oamenii cu responsabilitati politice si administrative ar trebuie sa aplice in practica o norma morala invatata in scolile Blajului si anume, ca nu trebuie sa faci in nici o imprejurare nimic rau impotriva neamului tau.

Pentru cinstirea memoriei inaintasilor nostri care si-au dat viata pentru credinta noastra stramoseasca, D-l Soldu a reluat propunerea de realizare a unei “Alei a  Martirilor” la biserica “Sf. Vasile cel Mare” in care sa se regaseasca pe aleea care duce de la strada la biserica, statuile episcopilor si preotilor martiri. 

A urmat un scurt program de muzica interpretat la vioara cu multa daruire si talent de Ana Maria Limbau, in executie solo, si de Simona Samoil si Marius Limbau, in duet, toti trei elevi ai scolii de muzica “George Enescu” din Bucuresti. 

In incheierea partii comemorative a celei de a doua reuniuni spirituale de la biserica “Sf. Vasile cel Mare” din str. Polona, parintele protopop a amintit ziua cand s-a preluat biserica “Adormirea Maicii Domnului“ ( Acvila),  tot intr-o zi de 28 oct 1990 si cand s-a celebrat prima Sfinta Liturghie in rit greco – catolic in aceasta biserica, aducand un pios omagiu preotilor care au concelebrat cu emotie si care intre timp au trecut la Domnul, amintind pe pr Stefan Tataru, pr, Traian Suciu, pr. Vasile Mare si pr Eugen Sarbu – Taicutu. In incheiere, parintele protopop Liviu Otoiu a multumit calduros vorbitorilor, tinerilor violonisti care ne-au incantat cu arta lor interpretativa, precum si tuturor participantilor. Seara s-a continuat cu o agapa frateasca. 

InfoAGRU – Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *